Újabb AB beadvány a tevékenységre jellemző kereset ügyében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mivel az érdekvédelmi szervezetek konzultációs, törvénymódosítás-kezdeményezési és a szakmai nyilvánosságokat felhasználó törekvései nem vezettek eredményre, Dr. Bánáti János, Dr. Réti László és Dr. Tóth Ádám a köztestületek képviseletében közös kérelemmel fordultak az Alkotmánybírósághoz a tevékenységre jellemző keresettel összefüggő alkotmányellenes rendelkezések megsemmisítése iránt.

Az Alkotmánybíróság remélhetőleg ezt a kérelmet a más indítványozók által már benyújtott eljárásokhoz tudja egyesíteni és így a következő hetekben érdemi tárgyalásra kerülhet. A BÜK ezúton is sajnálkozását fejezi ki amiatt, hogy szakmai érvei az elmúlt 8 hónapban nem találtak meghallgatásra. Az ingatlanadóról szóló AB határozat gyakorlatilag megismételte a Kamara érveit és azt gondoljuk, hogy azok alkalmazásának a most támadott jogszabályi rendelkezésekkel szemben is helye van.

Szakértők felhívták a figyelmünket arra, hogy a jogszabályok olyan értelmezést is támogatnak, mely szerint az év végével – már a tényszámok ismeretében – is eleget lehet tenni az elvárt jövedelmi szintre történő feltöltésnek. Óvnak attól, hogy a nem kellően normavilágos szabályozás csapdájába esve eddigi bevallási szokásainktól extrém módon eltérő bevallásokat adjunk le pusztán rövid távú rizikó- vagy veszteségminimalizálási törekvésektől vezérelve. Óvnak attól is, hogy bonyolult összehasonlító vagy költségelemző módszertanokkal kísérletezzünk. Célszerű az Szja. törvény 16. §-a szerinti – valójában az üzletpolitikát, a piaci helyzetet tükröző – feljegyzést időszakosan elkészíteni. Hiszen, ha ez nem áll rendelkezésre, az a veszély fenyegethet, hogy az adóhatóság a becslés módszerére tér át, megfordítva ezzel a bizonyítási terhet. A Magyar Ügyvédi Kamarával közösen találkozót kezdeményezünk az APEH elnökével az együttműködés lehetséges tartalmainak megtárgyalására.

Forrás: Budapesti Ügyvédi Kamara


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.