Újabb AB beadvány a tevékenységre jellemző kereset ügyében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mivel az érdekvédelmi szervezetek konzultációs, törvénymódosítás-kezdeményezési és a szakmai nyilvánosságokat felhasználó törekvései nem vezettek eredményre, Dr. Bánáti János, Dr. Réti László és Dr. Tóth Ádám a köztestületek képviseletében közös kérelemmel fordultak az Alkotmánybírósághoz a tevékenységre jellemző keresettel összefüggő alkotmányellenes rendelkezések megsemmisítése iránt.

Az Alkotmánybíróság remélhetőleg ezt a kérelmet a más indítványozók által már benyújtott eljárásokhoz tudja egyesíteni és így a következő hetekben érdemi tárgyalásra kerülhet. A BÜK ezúton is sajnálkozását fejezi ki amiatt, hogy szakmai érvei az elmúlt 8 hónapban nem találtak meghallgatásra. Az ingatlanadóról szóló AB határozat gyakorlatilag megismételte a Kamara érveit és azt gondoljuk, hogy azok alkalmazásának a most támadott jogszabályi rendelkezésekkel szemben is helye van.

Szakértők felhívták a figyelmünket arra, hogy a jogszabályok olyan értelmezést is támogatnak, mely szerint az év végével – már a tényszámok ismeretében – is eleget lehet tenni az elvárt jövedelmi szintre történő feltöltésnek. Óvnak attól, hogy a nem kellően normavilágos szabályozás csapdájába esve eddigi bevallási szokásainktól extrém módon eltérő bevallásokat adjunk le pusztán rövid távú rizikó- vagy veszteségminimalizálási törekvésektől vezérelve. Óvnak attól is, hogy bonyolult összehasonlító vagy költségelemző módszertanokkal kísérletezzünk. Célszerű az Szja. törvény 16. §-a szerinti – valójában az üzletpolitikát, a piaci helyzetet tükröző – feljegyzést időszakosan elkészíteni. Hiszen, ha ez nem áll rendelkezésre, az a veszély fenyegethet, hogy az adóhatóság a becslés módszerére tér át, megfordítva ezzel a bizonyítási terhet. A Magyar Ügyvédi Kamarával közösen találkozót kezdeményezünk az APEH elnökével az együttműködés lehetséges tartalmainak megtárgyalására.

Forrás: Budapesti Ügyvédi Kamara


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.