Újabb kamatvágás jöhet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén jóval a 3 százalékos cél alatt maradhat az infláció, s újabb kamatcsökkentés is jöhet – derül ki az inflációs jelentésből.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az infláció 2014-ben érdemben a 3 százalékos cél alatt maradhat, majd 2015 második felétől a középtávú inflációs céllal összhangban alakulhat – olvasható a Magyar Nemzeti Bank frissen publikált inflációs jelentésében

 

Ehhez az MNB szerint hozzájárult a visszafogott külpiaci infláció, a kihasználatlan kapacitások nagysága, az alacsony bérdinamika, az inflációs várakozások mérséklődése, valamint a szabályozott árak több lépcsőben végrehajtott csökkentése.

A jelentés szerint idén 3 százalék közeli mértékben, jövőre pedig 2,5 százalékkal élénkülhet a gazdaság.  Úgy vélik: a belföldi kereslet egyre nagyobb mértékben járulhat hozzá a GDP bővüléséhez, amelyet a javuló külső konjunktúra, az EU-források intenzív felhasználása, a laza monetáris kondíciók és a Növekedési Hitelprogram egyaránt támogat.

Idén még sor kerülhet kamatcsökkentésre, de ez nem lesz jelentős mértékű – derül ki a monetáris tanács álláspontjából, amely az elemzés elején olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 26.

EY: 4 éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában

Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi motortípus forgalmát, amivel a kontinens beelőzi az Egyesült Államokat és Kínát is – derül ki az EY nemzetközi elemzéséből. A tanulmány szerint 2040-re a belső égésű motorral hajtott járművek aránya az összes eladás kevesebb mint 1 százalékára zsugorodik világszerte.