Újabb kamatvágás jöhet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén jóval a 3 százalékos cél alatt maradhat az infláció, s újabb kamatcsökkentés is jöhet – derül ki az inflációs jelentésből.


A Monetáris Tanács megítélése szerint az infláció 2014-ben érdemben a 3 százalékos cél alatt maradhat, majd 2015 második felétől a középtávú inflációs céllal összhangban alakulhat – olvasható a Magyar Nemzeti Bank frissen publikált inflációs jelentésében

 

Ehhez az MNB szerint hozzájárult a visszafogott külpiaci infláció, a kihasználatlan kapacitások nagysága, az alacsony bérdinamika, az inflációs várakozások mérséklődése, valamint a szabályozott árak több lépcsőben végrehajtott csökkentése.

A jelentés szerint idén 3 százalék közeli mértékben, jövőre pedig 2,5 százalékkal élénkülhet a gazdaság.  Úgy vélik: a belföldi kereslet egyre nagyobb mértékben járulhat hozzá a GDP bővüléséhez, amelyet a javuló külső konjunktúra, az EU-források intenzív felhasználása, a laza monetáris kondíciók és a Növekedési Hitelprogram egyaránt támogat.

Idén még sor kerülhet kamatcsökkentésre, de ez nem lesz jelentős mértékű – derül ki a monetáris tanács álláspontjából, amely az elemzés elején olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

Mérlegeli a GVH, eljárást indít-e a Temu ellen

A Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) több bejelentéses eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban; a versenyhivatal értékeli a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végez, és ezek alapján megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít – közölte a GVH.