Újabb rekorder – a Gloster kiemelkedő árbevétellel és eredménnyel zárt


Rekord árbevétellel és üzemi eredménnyel zárta a tavalyi évet a Gloster Infokommunikációs Nyrt. – közölte a tőzsde Xtend kategóriában jegyzett IT specialista.

Az árbevétel 27 százalékkal, 6,349 milliárd forintra emelkedett, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 19 százalékkal, 940 millió forintra nőtt tavaly. A cég közleménye szerint a növekedés motorja a nemzetközi szoftverfejlesztési üzletág volt, az árbevétel 78 százalékkal 2 milliárd forint fölé ugrott és az árbevétel 38 százalékát tette ki, ezzel a társaság legfontosabb üzletágává vált. Az adózott eredmény 421 milliárd forintról 414 forintra csökkent.

A BÉT honlapján elérhető befektetői prezentációban jelezték, hogy a társaság minden negyedévben rekordnagyságú nyitott rendelésállománnyal – elsősorban szolgáltatási vagy licenc díj – rendelkezett. A társaság tavalyi vállalati felvásárlása közül kiemelkedik a németországi székhelyű G-Plus Consulting GmbH-ban szerzett 51 százalékos tulajdonrész, ezzel a Gloster a legnagyobb német autógyárak közvetlen informatikai beszállítójává vált.

Ezen túl két magyarországi székhelyű, nemzetközi piacon is aktív szoftverfejlesztő céget vett a Gloster: 54 százalékos tulajdonrészt szerzett az ff.next fintech design és fejlesztő társaságban, valamint 60 százalékos részesedést vásárolt az európai magánegészségügyi informatikai piacon is aktív, pécsi székhelyű Lanoga Kft-ben.

Korábbi közlésük szerint a menedzsment 2025-re 15,8 milliárd forint árbevétellel és 3,3 milliárd forint EBITDA-val számol. A 2021 végén bemutatott stratégia szerint három éven belül az árbevétel 30-40 százaléka külföldi piacokról származhat és a megújuló árbevétel aránya elérheti a 75-80 százalékot, a 2021-es 54,4 százalék után.

A növekedés motorja továbbra is a korábban megvásárolt társaságok (üzletágak) organikus növekedése és az újabb hazai és nemzetközi akvizíciók – írták. A Gloster cégcsoport létszáma az öt magyar irodában – Budapest, Szeged, Kecskemét, Pécs, Nagytarcsa – 56 százalékkal nőtt tavaly és 2022 végére elérte a 202 főt, az akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően.

A társaság részvényeit 2020 júniusa óta a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriájában jegyzik. Részvényei 1010 forinton zártak hétfőn. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 1330, a legalacsonyabb 946 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket – közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.

2023. június 2.

Szellemi alkotások az üzleti forgalomban

Dr. Borbás Máté, az SBGK Ügyvédi Iroda ügyvédje és Keményvári Bálint, az SBGK szabadalmi ügyvivője beszéltek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és a saját tapasztalatukról a Wolters Kluwer Hungary által szervezett webináriumon május 11-én., amelyről a jelen cikkünkben számolunk be Önöknek.