Újabb rekorder – a Gloster kiemelkedő árbevétellel és eredménnyel zárt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rekord árbevétellel és üzemi eredménnyel zárta a tavalyi évet a Gloster Infokommunikációs Nyrt. – közölte a tőzsde Xtend kategóriában jegyzett IT specialista.

Az árbevétel 27 százalékkal, 6,349 milliárd forintra emelkedett, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 19 százalékkal, 940 millió forintra nőtt tavaly. A cég közleménye szerint a növekedés motorja a nemzetközi szoftverfejlesztési üzletág volt, az árbevétel 78 százalékkal 2 milliárd forint fölé ugrott és az árbevétel 38 százalékát tette ki, ezzel a társaság legfontosabb üzletágává vált. Az adózott eredmény 421 milliárd forintról 414 forintra csökkent.

A BÉT honlapján elérhető befektetői prezentációban jelezték, hogy a társaság minden negyedévben rekordnagyságú nyitott rendelésállománnyal – elsősorban szolgáltatási vagy licenc díj – rendelkezett. A társaság tavalyi vállalati felvásárlása közül kiemelkedik a németországi székhelyű G-Plus Consulting GmbH-ban szerzett 51 százalékos tulajdonrész, ezzel a Gloster a legnagyobb német autógyárak közvetlen informatikai beszállítójává vált.

Ezen túl két magyarországi székhelyű, nemzetközi piacon is aktív szoftverfejlesztő céget vett a Gloster: 54 százalékos tulajdonrészt szerzett az ff.next fintech design és fejlesztő társaságban, valamint 60 százalékos részesedést vásárolt az európai magánegészségügyi informatikai piacon is aktív, pécsi székhelyű Lanoga Kft-ben.

Korábbi közlésük szerint a menedzsment 2025-re 15,8 milliárd forint árbevétellel és 3,3 milliárd forint EBITDA-val számol. A 2021 végén bemutatott stratégia szerint három éven belül az árbevétel 30-40 százaléka külföldi piacokról származhat és a megújuló árbevétel aránya elérheti a 75-80 százalékot, a 2021-es 54,4 százalék után.

A növekedés motorja továbbra is a korábban megvásárolt társaságok (üzletágak) organikus növekedése és az újabb hazai és nemzetközi akvizíciók – írták. A Gloster cégcsoport létszáma az öt magyar irodában – Budapest, Szeged, Kecskemét, Pécs, Nagytarcsa – 56 százalékkal nőtt tavaly és 2022 végére elérte a 202 főt, az akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően.

A társaság részvényeit 2020 júniusa óta a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriájában jegyzik. Részvényei 1010 forinton zártak hétfőn. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 1330, a legalacsonyabb 946 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Jól megy a Mercedesnek Kecskeméten

Tovább növelte árbevételét a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2023-ban, az előző évi, csaknem 4 milliárd euróval szemben tavaly több mint 5 milliárd eurót ért el; és az adózás előtti nyeresége is nőtt, a 2022-es több mint 96 millió euró után tavaly mintegy 103 millió euró lett – közölte a társaság.

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.