Újévi bizakodás: 2012-nél csak jobb jöhet

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2013. január 4.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az emberek többsége világszerte úgy érzi, pocsék évet hagyott maga mögött. A magyaroknak egyenesen a háromnegyede vélekedik így. Nem csoda hát, hogy az Ipsos globális felmérése szerint rendkívül magas azok aránya, akik abban bíznak: ennél 2013-ban csak jobb jöhet. Az InfoTandem évindító infografikája.


Huszonhárom ország polgárai közül a magyarok tekintenek vissza a legkeserűbben az óévre: megkérdezett honfitársaink 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy neki és családjának 2012 lényegében csak rosszat hozott. A vezető piackutató cégek közé tartozó Ipsos Csoport friss felmérése szerint e tekintetben még a válság sújtotta spanyolok is elmaradnak tőlünk két százalékponttal. A 18,5 ezer ember véleményéből kirajzolódó világátlag valamivel kedvezőbb, de 52 százalékos súlyukkal így is többségben vannak azok, akik mielőbb elfelejtenék a mögöttünk hagyott esztendőt (pedig 2011 végén 72 százalék még javulásban bízott). Leginkább elégedetten a kínaiak és az indonézek pillantanak hátra.

Annál egységesebb az optimizmus, ami a 2013-as kilátásokat illeti, hiszen Mexikótól Indiáig 5-ből 4-en meg vannak róla győződve: ez az év összességében jobb lesz, mint amilyennek az előző bizonyult. A nagy átlagtól ezúttal mi sem maradunk el, nálunk szintén 80 százalékos a bizakodók aránya. Itt is találni azonban olyan dimenziót, amelyben vezetünk: az egy évvel korábbi 56 százalékos derűlátáshoz képest nálunk javult a legnagyobb mértékben e ráta.

Az általános optimizmust alapvetően két tényezőcsoport táplálja: a nyilatkozók egyrészt nemzetgazdaságuk teljesítőképességében, másrészt saját maguk erejében bíznak. Az előbbit tekintve a magyarok meglehetősen józanul foglaltak állást: 38 százalékuk reméli csak, hogy a gazdaság végre erőre kap; a nagy átlag 11 százalékponttal magasabb (a legoptimistábban az indiaiak és a brazilok, egyaránt 78 százalékkal). Ám ha hozzátesszük, hogy a magyarországi adat így is csaknem duplája a korábbinak, akkor már-már a fordulat éve kezd kirajzolódni a gazdaságban.

Ami az „önerős kilábalást” illeti, honfitársaink igencsak elszántnak tűnnek: bő kétharmaduk szilárdan megfogadta, hogy az idén javít a maga és családja anyagi helyzetén, azaz megpróbálja a saját kezébe venni a sorsát. Az olyan további fontos egyéni célok, mint a baráti kapcsolatok ápolása, az egészségtudatosság vagy épp a külföldi utazás, a magyaroknál jóval hátrébb sorolódnak.


Kapcsolódó cikkek:


EY: újdonság a NAV célkeresztjében
2021. február 23.

Idén is közzétette ellenőrzési tervét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyből kiderül, mely területekre fókuszál vizsgálatai során.

Meghosszabbították a távmunka könnyített szabályait
2021. február 23.

Az átmeneti rendelkezések a veszélyhelyzet meghosszabbításával összhangban alkalmazhatók újabb három hónapon át, így május 23-ig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók.

Brexit: az üzleti utak is nehezebbek lettek
2021. február 22.

Az átmeneti időszak lejártával a britek idén már a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint utazhatnak be és vállalhatnak munkát Magyarországon.