Vámosi Nagy Szabolcs: Így is megéri evázni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre is megéri az Egyszerűsített Vállalkozói Adó szerint adózni. Habár a kormány 30 százalékra emelte az eva kulcsát, Vámosi Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője szerint még mindig sokat spórolhat az, aki nem külön fizeti meg az szja-t, a társasági adót, és az áfát.

„Mivel az Egyszerűsített Vállalkozói Adót fizetők túlnyomó többségének van bevétele, de a tényleges költsége kevés, így a 30 százalék még mindig olcsóbb, mint hogyha normál szabályok szerint adózna valaki”- mondta a szakértő a Gazdasági Rádiónak.

Vámosi Nagy Szabolcs hangsúlyozta, hogy az EVA egy rossz adónem, tulajdonképpen adóügyi kivételezés, melyet kizárólag politikai okokból tartanak meg. Ugyanakkor kiemelte, hogy a rendszer igazságtalan a többi adózóval szemben, és szakmailag sem megfelelő, ezért minél előbb elő kéne készíteni az EVA és az EKHO kivezetését.

A szakértő nem ért egyet azzal a közfelfogással, miszerint az alacsony adókulcs miatt érdemes az olyan bevételeket is leírni, amiket egyébként az összevonás miatt nem szoktak. Vámosi Nagy Szabolcs szerint jelentéktelen a magánszemélyektől jövő bevételeket lekönyvelő vállalkozások száma, többségében a cégektől származó ellenőrizhető bevételek után adóznak.

Az adószakértő szerint gyorsan orvosolni lehetne az Európai Bizottság által a gyorsított áfa-visszafizetéssel kapcsolatban tett kifogást. Az Ernst & Young adóigazgatója a Világgazdaságnak arról is beszélt, hogy több tízmilliárd forintot érinthet mindez.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

JóAutók.hu: 13 százalékkal nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.