Varga: hosszú távon egy ország gazdaságát a vállalkozói attitűd és az innováció határozza meg


Hosszú távon egy ország gazdasági lehetőségét a vállalkozói attitűd és az innováció határozza meg, a vállalkozói attitűdnek szakismeretre kell épülnie, de tartalmaznia kell a rátermettséget is. Ha ez megvan egy országban, egy nemzetben, akkor a hosszú távú kilátások pozitívak – mondta a pénzügyminiszter az MBH Befektetési Bank indulása alkalmából tartott fogadáson Budapesten.

Varga Mihály rámutatott, hogy az innovációban a kormánynak és a kormányzati gazdaságpolitikának is szerepe van. „Hiszen ha inspiratívan állunk az innovatív kezdeményezésekhez, és ezt gazdaságpolitikai szempontból is ösztönözzük, akkor a piac és az állam összekapcsolása sokkal könnyebben megtörténhet” – fogalmazott a tárcavezető.

Varga Mihály úgy vélte, ebben kitűnő szereplő a magyarországi bankrendszer, amely a feladatát is teljesítve, összekapcsolja a piaci vállalkozói és innovációs folyamatokat az állami gazdaságpolitikával, így azok egymást erősítve tudnak hatni a gazdasági növekedésre. Kiemelte, a magyar bankrendszer stabil és ezt a hitelminősítők is meg tudják erősíteni.

A miniszter szerint a különböző mutatók, nemzetközi összevetések is alátámasztják, hogy a magyar bankrendszer ellenállóképes a válságokkal szemben. Ilyen mutató a nemteljesítő hitelállomány tartósan 4 százalék alatti aránya, a bankszektor 18 százalékos tőkemegfelelési mutatója, amely eléri a szabályozói minimum kétszeresét. A 139 százalékos nettó stabil forrásellátottsági ráta szintén messze a törvényben előírt 100 százalékos szint felett teljesít – jegyezte meg.

Varga Mihály hangsúlyozta: örömteli fejlemény, hogy az MBH és az OTP együttes aránya jóval felette van az országban működő külföldi bankok arányának. Reményei szerint a magyarországi bankpiac e két nagy szereplője el fog mozdulni a belső együttműködés irányába is.

A rendezvény kapcsán megjegyezte, újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett az MBH története az MBH Befektetési Bank megalakulásával, amely fontos üzenet a hazai bankrendszer és az egész magyar gazdaság irányába. „Furcsa időszakban” alakult meg ez a bank – mondta Varga Mihály, aki szerint az elmúlt 3-4 év történetét tekintve látható, hogy újabb és újabb olyan kihívások elé állt a magyar bankrendszer, amire korábban nem volt példa. Ilyen volt a koronavírusjárvány, majd az azt követő magas infláció, az energiaárak elszabadulása és az élelmiszerárak robbanásszerű változása. Ehhez járulnak hozzá a szomszédban zajló háború és a mostani közel-keleti helyzet következményei.

Az MBH Befektetési Bank megalakulásával a külső kihívásokra egy belső, lokális válasz születik – vélekedett a miniszter, aki egyúttal jelezte, ez a bankalapítás is a „saját lábra állás” fontos eleme. Varga Mihály elmondta, bízik benne, hogy MBH Befektetési bank is olyan piaci szereplő lesz, amely a versenyképességet tovább erősíti és javítja. Barna Zsolt, az MBH Befektetési Bank elnöke ismertette, hogy 2023. május 1-jén alakult meg Magyarország új univerzális nagybankja az MBH Nyrt., amely 11 ezer milliárd forintos mérlegfőösszegével, több mint 2 millió ügyfelével és az országot lefedő fiókhálózatával jelentős erőt képvisel a magyar pénzpiacokon.

A rendezvény végén Varga Mihály, Barna Zsolt és Brezina Szabolcs, az MBH Befektetési Bank vezérigazgatója ünnepélyes keretek között elindították az MBH Befektetési Bankot.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2013. április 12.

Bridge Budapest: fanatizmus és akarat

Három világsikerű magyar startup-cég, a Prezi, a LogMeIn és a Ustream nonprofit szerveződést hozott létre, hogy „visszaadjanak valamit annak a kultúrának, ahonnan ők is indultak”. A Bridge Budapest életre szóló élményt kínál a kreatív fiataloknak, a Facebook vagy a Twitter főhadiszállására viszi ki őket, hogy hazatérve nekikezdjenek saját sztorijuknak. Miért szorongunk, miért tudnak csak kevesen globális sikertörténeteinkről és elhisszük-e, hogy az álmok fontosak a felnőttkorban is? A Privátbankár Pistyur Veronikával, a Bridge Budapest vezetőjével beszélgetett.

2021. április 22.

A digitalizáció kezdeti lépései a beszámolásban: az egységes elektronikus beszámolási formátum

Az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (a továbbiakban: ESMA) által kidolgozott standardon alapuló EU rendelet szerint a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóinak a közeljövőben az egységes elektronikus beszámolási formátumot (a továbbiakban: ESEF) kell alkalmazniuk és az éves jelentésüket bővíthető hipertextjelölő nyelven (a továbbiakban: xHTML) kell elkészíteniük. A Számviteli tanácsadó írása.
2020. június 29.

A GVH iránymutató döntéssel segíti a startupokba történő befektetést

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta az informatikai képzési szolgáltatásokat nyújtó CodeCool Kft. felvásárlásához kapcsolódó versenykorlátozásokat értékelő eljárását; a versenyhivatali döntés lehetővé teszi, hogy startupok értékesítésekor olyan feltételeket kössenek ki, amelyek biztosítják, hogy az innováció feltalálói és kidolgozói később ne támasszanak versenyt ugyanazon ötletükre alapozva – közölte a hivatal.