Visszaszorulóban a közút az áruszállításban – infografika – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közút továbbra is nyomasztó túlsúlyt képvisel a magyar áruszállításban, ám részesedése évek óta fokozatosan apad. Tavaly a különböző módozatokban összesen 249 millió tonna árut mozgattak meg, 7,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.


Háromszáz kilométert meghaladó távolság esetén az áruszállítást a közútról a vasútra és egyéb szállítási módozatokra kell átterelni – ezt tűzte maga elé az Európai Unió a 2011-ben jóváhagyott Fehér könyvben, 2030-as céldátumot megjelölve. A Központi Statisztikai Hivatal friss összesítései alapján a magyar szállítási ágazat tulajdonképpen megkezdte az elmozdulást ebbe az irányba. Noha a módozatok közül továbbra is messze a közút részesedése a legnagyobb, részaránya a volument tekintve három éve folyamatosan zsugorodik. Míg 2010-ben az áruk 71,4 százalékát szállították közúton, addig egy évvel később a 68,1 százalékát, tavaly pedig már csak a 66,5 százalékát. Az átlagos közúti szállítási távolság belföldön 70,4, a nemzetközi fuvarozásban pedig 702,1 kilométer volt 2012-ben. Belföldi viszonylatban egyébként az átlagnál jóval meghatározóbb még a közút részesedése, a volument tekintve 83 százalékra rúg, ám súlya 2010 óta e téren is 8,5 százalékponttal csökkent. Tavaly a különböző áruszállítási módozatokban 249 millió tonna árut mozgattak meg. Ez 7,4 százalékkal kevesebb az előző évinél, ami illeszkedik a 2009 óta tartó csökkenő trendbe. Az árutonna-kilométeres teljesítmény eközben csupán 1 százalékkal mérséklődött, ami arra utal, hogy kevesebb árut szállítottak nagyobb távolságokra, azaz nőtt a nemzetközi szállítás részaránya.

A jelenleg kétharmados dominanciájú közút visszaszoruló trendjével ellentétes irány jellemzi a vasúti szállítást, amely az elmúlt két évben erősített, s a 2011-es 16,4 százalékról 18,5 százalékig küzdötte fel magát. A belvízi és a csővezetékes szállítás részesedése nem változott számottevően, ám a megmozgatott árutömeg előbbinél több mint tizedével bővült tavaly, míg utóbbinál bő 6 százalékkal apadt. A légi szállítás súlya továbbra is elhanyagolható.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágban 2012 végén a ténylegesen működő vállalkozások 4,3 százalékát tartották nyilván; a szállítási ágazatokban 38 ezer gazdasági szervezetet regisztráltak. E szektorban állították elő a tavalyi bruttó hozzáadott érték 6,2 százalékát, ide kötődött a beruházások 15,2 százaléka (értékük 500 milliárd forintot tett ki), s itt dolgozott a foglalkoztatottak 7,2 százaléka. A 4 fő feletti vállalkozások nettó árbevétele folyó áron 3461 milliárd forintra rúgott; ez 4,3 százalékos bővülést takar.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.