Bejegyzések Közérdekű önkéntes tevékenység címkével

2024. június 5. Adó

Az önkéntes tevékenység korlátai

Ismertetjük a közérdekű önkéntes tevékenység szabályozását, a tevékenység korlátait, és elmondjuk, mi lehet ellenszolgáltatásnak nem minősülő juttatás.

2024. április 11. Cégvilág

Közérdekű önkéntes tevékenység

A törvényi definíció szerint közérdekű önkéntes tevékenységnek csak az önkéntest fogadó szervezetnél, meghatározott tevékenységi körben, ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenységet lehet tekinteni. Tisztázunk minden részletet.

Közérdekű önkéntes tevékenység
2023. augusztus 10. Munkaügyek

Közérdekű önkéntes tevékenység

Az önkéntesség olyan természetes társadalmi attitűd, amelynek motivációs hátterében a szolidaritás, mint alapérték figyelhető meg. Az önkéntesség története egyidős az emberiség történelmével, de szabályozásának igénye csak az elmúlt évtizedben fogalmazódott meg. Ezt felismerve Európa számos országában ma már törvény szabályozza az önkéntes tevékenységet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nonprofit szervezetek önkéntes segítőinek száma meghaladja a 400 ezer főt, s az általuk teljesített, önkéntesen végzett munkaórák száma a 35 és fél milliót évente. Ez ma Magyarországon majd 17 és félezer főállású foglalkoztatott munkaidejének felel meg. Ennyi tehát a társadalmi megtakarítás a nonprofit szervezeteken keresztül szerveződő önkéntes tevékenységhez kapcsolódóan, amelynek értéke szakértői becslések szerint hozzávetőlegesen 18 milliárd forint, így a nemzetgazdaságra gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan.