Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Társaságunk (Megbízott) szoftverfejlesztéssel és üzemeltetéssel foglalkozó társaság. A szerződés tárgya:

-egyedi szoftverek és szoftverelemek fejlesztése a Megbízó által igényelt módon és azok használata Megbízó számára

– a Megbízónál használatban lévő egyes szoftverek (esetlegesen nem a Megbízott által fejlesztett szoftvereket is ideértve) támogatása, ideérte az előző pont szerinti szoftverek és szoftverelemnek nem minősülő fejlesztési feladatokat is

– hozzáférés biztosítása a Megbízott által beszerzett egyes szoftverekhez azok gyártója által meghatározott licence feltételeknek megfelelően.

A szerződés szerzői jogokról szóló rendelkezései értelmében a Megbízott által a Megbízó egyedi igényei alapján fejlesztett szoftvertermékekre és szoftver elemekre vonatkozóan a szerzői jog jogosultja a Megbízott marad a szerzői jogról szóló 1999.évi LXXXVI. törvény (Szjt) értelmében valamennyi szerzői jog által védett mű tekintetében (akár szoftver, akár annak dokumentációja, akár gépi kód, akár forráskód).

A Megbízott a Megbízó igényei alapján fejlesztett szoftvertermék és szoftver elem gépi kódjára és felhasználói dokumentációjára a Megbízó részére nem kizárólagos, a világ összes országára szóló, időben korlátlan felhasználási engedélyt ad, azzal, hogy a Megbízó további felhasználási engedélyt nem jogosult adni. A felhasználási jog további feltétele, hogy a Megbízó az átadott szoftvertermékre, szoftverelemre vonatkozó licencedíjat a Megbízottnak megfizesse.

A fenti szerződéses feltételek figyelembevételével társaságunk a saját előállítású szoftverterméket nyilvántartásba veszi a szellemi termékek között a Számviteli törvény 25.§ (7) bekezdés b) pontja értelmében, mivel a „tulajdonjoggal” mi rendelkezünk. A szellemi termék értékcsökkenési leírásának meghatározásánál a Számviteli törvény 52.§(1) bekezdése szerint járunk el. Mivel ezen szellemi termék használati ideje az az év, amelyben átadásra kerül a Megbízó részére a felhasználói jog, így ebben az évben 100 %-os amortizáció kerül elszámolásra a szellemi termékre.

A társasági adó törvény 1. számú melléklet Az értékcsökkenései leírás szabályairól 5. a pontja alapján az immateriális jószág esetén a társasági adóban elszámolható értékcsökkenés megegyezik a számvitelben elszámolt értékcsökkenés összegével.

Kérdés: a fenti szabály helyes értelmezése akkor azt jelenti a gyakorlatban, hogy semmilyen társasági adóalap korrekció nem merül fel a szellemi termékek értékcsökkenésének elszámolásával kapcsolatosan, amennyiben 100 %-os értékcsökkenést számolunk el a Számviteli törvény szerint?

Köszönettel