Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Belföldi fordított adózás alá tartozó termékbeszerzéssel kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket, illetve belföldi egyenes adózás alá tartozó elkésett számlákkal kapcsolatban is.

Egyrészt:

Mezőgazdasági terméket szerzett be társaságunk 2023 december 31-én. A beszerzésről szóló alapdokumentumokat a pénzügyi osztály nem kapta meg, a beszerzésről szóló számlát csak 2024 májusában állította ki a partner, az ellenértéket még nem térítettük meg. Mindezeknek köszönhetően a januári bevallásba nem került feltüntetésre a beszerzés, annak ellenére, hogy az Áfa tv. 60.§ (1) bekezdés c) pontja értelmében ekkor kellett volna megállapítani a fizetendő adót.

Önök szerint önellenőrzéssel a január hónapra benyújtott bevallásban a fizetendő adó szerepeltetésén túl, gyakorolhatjuk-e az adólevonási jogunkat?

A NAV általános tájékoztatása szerint az Áfa tv. 153/A. § (1) bekezdés a) pont és a 127.§ (1) bekezdés b) pont bb) alpontja alapján csak az fizetendő adót megállapító bevallásban gyakorolhatom a levonási jogot, tekintettel arra, hogy a számla hiányán túl egy dokumentum a rendelkezésemre állt (illetve az áfa bevallás kitöltési útmutatója is ezt mondja, illetve az M lap is nagyságrendi hibát, hoz, ha nem szerepel a levonható, csak a fizetendő).

Csakhogy ez a kedvező szabály azt az esetet hivatott orvosolni, ha a partner jogszabálysértő módon nem állítja ki a számlát, és nekem adófizetési kötelezettségem keletkezik a teljesítésre tekintettel. Megilleti-e ez a kedvező szabály az adózót, ha maga is jogszabálysértő módon, elmulasztotta megállapítani a fizetendő adóját, azt utólag önellenőrzéssel pótolja?

Hogyan járok el helyesen?

Másodrészt:

A másik egyszerűbb kérdésem, hogy a május hónapban kiállított és megkapott bejövő számlákon a teljesítési időpont 2023 december 31. Önellenőrzéssel gyakorolhatom-e a levonási jogomat december hónapra, annak ellenére, hogy az alapbevallás benyújtási határidejéig nem állt rendelkezésemre a számla, mint tárgyi feltétel? Értelmezhető-e ez a szabály úgy, hogy mivel az önellenőrzés benyújtásakor már rendelkezésemre áll, így a levonási jogot a teljesítés időpontjában önellenőrzéssel gyakorolhatom?