Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy több, mint 20 éve működő, jelentős sajáttőkével rendelkező „X” gazdasági társaság tulajdonosai hosszú éveken keresztül magyar magánszemélyek voltak, akik pár éve – mint vagyonrendelők – részesedéseiket külön-külön Bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján  „A”, „B”, „C”, „D” Bizalmi vagyon kezelő gazdasági társaságokba helyezték.

2023-ban a BVK-k „X” gazdasági társaságban lévő összesen 100 %-os üzletrészüket értékesítették egy „Y” gazdasági társaság részére. Az új tulajdonos a 100 %-os üzletrész adásvételi szerződésben rögzített  ellenértéket teljesmértékben kiegyenlítette azzal a feltétellel, hogy a volt tagok a megfizetett ellenérték egy részét óvadéki számlán helyezik el, és azt kizárólag az új tulajdonos előzetes hozzájárulását követően használhatják fel szabadon. (Ez az összeg az üzletrész-adásvételi szerződésben egyfajta garanciát képez olyan múltbeli – társaság vagyonát negatívan befolyásoló – eseményekre, melyek az ellenérték meghatározását követően kerülnek felfedésre. A szerződés alapján az óvadéki számlán lévő összeg szakaszosan kerül „felszabadításra”.)

Szerződés szerint a korábbi tagok közül kijelölésre került az „A” BVK gazdasági társaság tag az óvadéki számla vezetésére, kezelésére, az azon elhelyezett összeget a korábbi tagok tulajdonrészük arányában határozták meg. Az óvadéki számlán kezelt összeg utáni hozam/kamat felett az üzletrész adásvételi szerződés alapján a korábbi tagok szabadon rendelkezhetnek (a garanciális kötelezettség a tőke összegre áll csak fenn. A felszabadított tőke összegeket „A” Bizalmi vagyonkezelő társaság a szerződésben rögzítettek szerint, és ütemezésben – korábbi tulajdoni részesedés alapján – osztja fel, és utalja át a többi BVK-nak.)

Kérdésem:

Figyelemmel arra, hogy a bizalmi vagyonkezelő vállalkozásnak a saját vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetéről el kell különítenie a kezelt vagyonra vonatkozó nyilvántartását kérdésem, hogyan tudja (gyakorlatban) megvalósítani ezt az elkülönítést az „A” Bizalmi vagyonkezelő társaság a fenti óvadéki számlán elhelyezett összeg, illetve annak mozgásait illetően? (Hiszen az óvadéki számlán elhelyezett összeg jelentős része nem az „A” BVK társaság saját kezelt vagyonához tartozó összeg, úgy gondolom részben a saját vagyontömegéhez tartozik, nagyobb részben a többi társaság által kezelt vagyontömeghez tartozó rész, többi BVK felé fennálló kötelezettség.)