Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy betéti társaság 2021.12.01-től elhatározta végelszámolását, melyet egyszerűsített módon kíván lefolytatni. A végleszámolás tervezett befejező dátuma 2022.01.31. Végelszámolás előtt KATÁS adózóként nem tartozott a számviteli törvény hatálya alá.
Kérdéseim:
1) Egyszerűsített végelszámolás esetén, ha jól tudom akkor automatikusan a korábbi ügyvezető (jelen esetben a beltag) lesz a végelszámoló, azonban a beltagnak nincs jártassága a záró bevallások és a záró beszámoló elkészítésében, ezért kérdés hogy a társaság kültagja meghatalmazás alapján lehet-e a végelszámoló?
2 ) amennyiben igen, akkor ezt a végelszámolás elhatározásáról szóló taggyűlési határozatban szükséges rögzíteni?
3 ) a taggyűlési határozatot, illetve a végelszámoló megváltozott személyét be kell-e jelenteni az adóhatóság vagy a cégbíróság felé? Ha igen, akkor milyen határidővel és milyen nyomtatványon?
4) ha a kültagnak van másik társaságnál heti 36 órát meghaladó bejelentett munkaviszonya, akkor milyen társadalombiztosítási jogállása lehet a végleszámolás alá került betéti társaságban és ez milyen járulékfizetési kötelezettséggel párosul? (pl.megbízási jogviszonyban, ingyenesen elláthatja-e a tevékenységet?)