Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társaságunk belső szabályzat alapján lakáscélú hitelt nyújt munkavállalói részére. A munkáltató által nyújtott hitel kamata nem éri el az SZJA törvény 72. § (1) bekezdésében meghatározott mértéket (jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékét). A 72. § (4) f) pontja alapján a kamatkedvezményből származó  jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni az olyan ügyletekből keletkező jövedelmet, ahol a folyósítás évét megelőző négy évben lakáscélú hitelként folyósított összegek a 10 millió forintot nem haladják meg ugyanazon magánszemélynek nyújtott hitel esetében, ha azt a munkáltató munkavállalójának nyújtotta. 

Kérdésem arra irányul, hogy amennyiben a hitel futamideje alatt a munkavállaló munkaviszonya megszűnik, keletkezhet-e adófizetési kötelezettsége a munkáltatónak kamatkedvezményből származó jövedelem jogcímen?

Ugyanis a 72. § (1) bekezdése alapján kifizető és magánszemély viszonylatára vonatkozóan kell vizsgálni a kamatkedvezményből származó jövedelemet, a (2) bekezdésben foglaltak alapján pedig a vizsgálatot adóévenként az adóév utolsó napjára kell elvégezni, vagy ha a követelés az adóévben megszűnik, akkor a megszűnés napján.

Ha a munkaviszony megszűnik, akkor megszűnik a munkáltató-munkavállalói jogviszony, amelyet a 72.§ (4) f) pontja kivételként határoz meg, és az évvégi kamatkedvezményből származó jövedelem vizsgálatánál, már kifizetői státusza lesz a volt munkáltatónak.

Vagy értelmezhető-e úgy a 72. § (4) f) pontja, hogy az abban meghatározott feltételt a hitelnyújtásakor kell vizsgálni, és  ha a hitel futamideje alatt ebben a jogviszonyban (munkáltató-munkavállaló) változás következik be, az nem befolyásolja a kivételes szabály alkalmazását, azaz a hitel teljes futamideje alatt figyelmen kívül lehet hagyni az ilyen jogcímen keletkező kamatkedvezményből származó jövedelmet?