Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértők!

Havi adó- és járulékbevallás kitöltésével kapcsolatban kérem a segítségüket.

Az Art. 2. számú melléklet I. A) általános rendelkezések rész 1. pontja alapján az adót ezer forintra kerekítve kell bevallani, ez könyvelődik fel az adófolyószámlára kötelezettségként (kivéve EFO). A kerekítésből adódó különbözetet a következő időszak, tehát hónap korrekciós tételeként vesszük figyelembe, tehát minden hónapban van (lehet korrekció), amit a következő hónapban figyelembe lehet venni. Fontos viszonyt, hogy csak adóéven belül vihető tovább a korrekció, adó év végéig, és az előző adó év utolsó időszaki korrekciója már nem vehető figyelembe ezen adóévben.

Helyes a következő táblázat ezen szabályok figyelembevételével?

Feltételezzük, hogy minden hónapban 1.300 Ft kötelezettség mutatkozik az adott adónemen.

(Táblázatot megküldtem a Helpdeskre elektronikus levél mellékleteként, legyenek szívesek beszúrni)

Év végén a főkönyvben mutatkozó különbözet lesz egyéb bevétel vagy egyéb ráfordítás a zárlat során. (Summary oszlop)

Másik kérdésem, hogy ha a megállapított adó nem éri el az ezer forintot, a göngyölítés úgy értendő, hogy havi 200 Ft adó esetén az ötödik hónapban lesz (5×200 Ft=1.000Ft) fizetendő adónk, vagy már a harmadik hónapban, tekintve, hogy 600 Ft-ot már ezer forintra kell kerekíteni, és a -400 Ft korrekció tovább vihető?

Egyértelmű útmutatást a NAV ’08-as kitöltési útmutatójában nem találtam, illetve ahány bérszámfejtő programot használok, mindegyik máshogy kezeli, ha kezeli egyáltalán.

Megtisztelő válaszukat köszönöm szépen és Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Boldog Újévet Kívánok Mindenkinek!