Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Tisztelt Cím!

Társaságunk egy másik vállalkozóval közösen konzorciumi megállapodás keretében egy nem engedélyköteles építőipari beruházás kivitelezését vállalja 50-50 %-ban.
A tagok a megrendelővel közösen szerződnek, a vállalkozási díjat 50-50%-os megosztásban számlázzák be a megrendelő részére, a konzorciumi megállapodás alapján a költségeket is 50-50 %-os arányban vállalják. A kivitelezési munkákhoz a konzorcium alvállalkozókat is igénybe kíván venni. A tagok az alvállalkozókkal a megrendelővel kötött szerződéshez hasonlóan közösen szerződnek és az alvállalkozók szintén 50-50%-ban állítják ki számláikat a tagok részére.
A konzorciumi tagok saját teljesítményükkel is részt vesznek a kivitelezés során.
A tagok az általuk végzett saját teljesítményük 50%-át átszámlázzák a másik konzorciumi tag részére, tehát egymás felé is hasonló módon számláznak az Áfa törvény rendelkezései szerint (27% áfa felszámításával), mint az építkezés többi számlázott alvállalkozói teljesítménye.
Álláspontunk szerint a tagok saját teljesítményének egymás felé történő átszámlázása a Tao törvény szerint a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek minősül.

Kérném állásfoglalásukat, hogy helyes-e a fenti elszámolási mód.

Köszönettel,

Varga Emőke

99/513-285