Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Cím!

Társaságunk egy másik vállalkozóval közösen konzorciumi megállapodás keretében egy nem engedélyköteles építőipari beruházás kivitelezését vállalja 50-50 %-ban.
A tagok a megrendelővel közösen szerződnek, a vállalkozási díjat 50-50%-os megosztásban számlázzák be a megrendelő részére, a konzorciumi megállapodás alapján a költségeket is 50-50 %-os arányban vállalják. A kivitelezési munkákhoz a konzorcium alvállalkozókat is igénybe kíván venni. A tagok az alvállalkozókkal a megrendelővel kötött szerződéshez hasonlóan közösen szerződnek és az alvállalkozók szintén 50-50%-ban állítják ki számláikat a tagok részére.
A konzorciumi tagok saját teljesítményükkel is részt vesznek a kivitelezés során.
A tagok az általuk végzett saját teljesítményük 50%-át átszámlázzák a másik konzorciumi tag részére, tehát egymás felé is hasonló módon számláznak az Áfa törvény rendelkezései szerint (27% áfa felszámításával), mint az építkezés többi számlázott alvállalkozói teljesítménye.
Álláspontunk szerint a tagok saját teljesítményének egymás felé történő átszámlázása a Tao törvény szerint a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek minősül.

Kérném állásfoglalásukat, hogy helyes-e a fenti elszámolási mód.

Köszönettel,

Varga Emőke

99/513-285