Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az 1992. évi LXXIV tv. 4/A §-a értelmében Intézményünk közhatalmi szervezet, zömmel közhatalmi tevékenységgel. Egyéb gazdasági tevékenységből származó bevételünk jelentéktelen, ezért nem minősülünk adóalanynak, így 2004. évre kijelentkeztünk az áfa hatálya alól.
Időközben olyan megbízást kaptunk minisztériumi (felügyeleti szerv) döntés alapján, amelynek keretében továbbra is közhatalmi tevékenységet végzünk (állami alapadatok szolgáltatása), de nem a jogszabályban meghatározott díjért, hanem „értéknövelt adatszolgáltatásként” annál magasabb összegért, ami 2004. évben meg fogja haladni az alanyi adómentes értékhatárt, ezért el kell döntenünk, hogy a tevékenység így is közhatalminak minősül-e, vagy sem, következésképpen 2005. évben be kell-e jelentkeznünk az áfa hatálya alá. A munka áthúzódik 2005. évre is.
Befolyásolja-e a közhatalmi minősítést a jogszabályban meghatározottnál magasabb igazgatási szolgáltatási díj (amelyet nem intézményünk határozott meg, hanem a munka elrendelője), a törvény ugyanis a közhatalmiság feltételeként csak a szervezetről és az ellátott tevékenységről rendelkezik.