Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Könyvelőirodánk nem bontja meg a különbözeti ÁFÁ-s árbevételt semmilyen módon, hanem a teljes vételárat árbevételként számolja el. Majd a különbözeti ÁFÁ-t egy külön vegyes könyvelési lépésben könyveli egyéb ráfordítással szemben a fizetendő ÁFÁ-ra. Korábban viszont az volt a gyakorlatunk, hogy a különbözeti ÁFÁ-s bevételt úgy könyveltük, hogy mintegy ÁFA mentes bevételként a beszerzési árral megegyező összeget, és külön ÁFA mentes tételként az árrét, így a különbözeti ÁFA nem képezte a nettó árbevétel részét.

  1. Szeretném megismerni az álláspontjukat, hogy a két eljárás közül melyik állja meg a helyét, hiszen az iparűzési adóalap meghatározása szempontjából nem mindegy mekkorra az értékesítési nettó árbevétel.
  2. Amennyiben az első megoldás lenne a jó, hogy az árbevétel részét képezi a különbözeti áfa, amit utána egyéb ráfordításként kell elszámolni a 467-tel szemben, akkor a 86-os főkönyvi számlán elkönyvelt ráfordítással nem lehetne a Htv. szerinti nettó árbevételt csökkenteni? Jelenleg a Htv. 52. § 22. a) pontja nem nevesíti ezt a kategóriát. De az Önök álláspontja szerint nem kaphatna helyet az a tétel is a felsorolásban?