Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelem építőipari vállalkozó és az általa épített lakóingatlanok értékesítésének elősegítése céljából irodát (fióktelepet) kíván nyitni egy általa bérelt lakóingatlanban.

A közüzemi órák a cég nevére átírásra kerülnek, így a számlák az ő nevére lesznek kiállítva. A bérbeadó adókötelesen adja bérbe a lakóingatlant, így áfa kerül feltüntetésre a számlán. Az ingatlan az áfa tv. értelmében lakóingatlannak minősül.

A kérdésem az lenne, hogy a lakóingatlan bérbevételét terhelő (illetve járulékos költségeit terhelő) előzetesen felszámított adó levonásba helyezhető-e? /Az áfa tv. 124. § (1) bekezdés h) pontja szerinti „lakóingatlant terhelő…” szófordulat kiterjed-e a szolgáltatás igénybe vételre?/

Mi a véleményük a bérbevett lakóingatlan átalakítása (pl.: klima beszerelés, redőny, butorok, stb.) után felszámított áfáról?

Illetve tekintettel arra, hogy a vállalkozás főbevételszerző tevékenységével kapcsolatos a szolgáltatás igénybevétele (a lakóingatlan átalakítási költségei) a Tao. tv. alapján jól gondolom, hogy elszámolható ráfordításként?