Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

1.) A külföldön árufuvarozást végző gépkocsivezetőnek abban az esetben, ha szállást biztosít a munkáltató ( a szállást számla alapján a cég fizeti, és kötelezi a dolgozót a szálláson történő éjszakázásra) jár-e az adómentes 85 EUR-s napidíj összege? Ebben az esetben hogyan kell értelmezni az adómentesség következő feltételét: feltéve, hogy az említett kormányrendeletben foglaltak alapján kizárólag a gépjármű külföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó és számlával, más bizonylattal igazolt költségek elszámolására jogosult ( 3.sz melléklet II/7 a pont.) .

2.) ha egy hónapon belül többször van kiküldetésben a dolgozó, és minden kiküldetés esetén van olyan tört napja, ami nem éri el a 8 órát, tehát napidíj nem jár rá, akkor van-e lehetőség ezeket a tört órákat havonta összesíteni, és ezek után is adómentes napidíjban részesíteni utólag. Pl:

09.01. 00 órától   09.03.  6 óráig tartó kiküldetés esetén 6 óra marad, 2 napra kap napidíjat

09.15. 10 órától  09.17.  16 óráig tartó kiküldetés esetén 2 napra kap napidíjat, 6  tört óra marad

09.20.  00 órától  09.23.  16 óráig tartó kiküldetés esetén 4 napra kap napidíjat és marad 8 tört óra 

09.21.00 órától 09.21.  04 óráig tartó kiküldetésnél nem jár napidíj 4 tört óra marad.

Havi szinten a törtórák száma eléri a 24 órát. Erre lehet egy napi adómentes napidíjat utólag kifizetni? Ha igen, de a tört órák száma nem éri el a 24 órát, de több mint 8 óra, akkor itt is lehet egy napnak tekinteni ?