Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A korábban feltett és Önök által megválaszolt kérdésemmel kapcsolatban szeretnék pontosítással élni.

Az eredeti kérdés így szólt:

„Társas vállalkozó biztosítási jogviszonyával kapcsolatban kérem segítségüket.

Egy egyszemélyes társaság tagja a tagsági jogviszonyára tekintettel működik személyesen közre az adott társaság tevékenységében, melyre tekintettel díjazában nem részesül. A tag az ügyvezetői feladatokat is ellátja megbízási jogviszonyban, szintén díjazás nélkül.

A személyes közreműködésre tekintettel társas vállalkozónak minősül, míg az ügyvetői feladatok ellátása miatt már nem minősülhet társas vállalkozónak.

Mivel a tag nem rendelkezik más biztosítási jogviszonnyal így a társas vállalkozói jogviszonyára tekintettel 260 000 Ft után 18,5% társadalombiztosítási járulékot, míg 292 500 Ft után 13% szociális hozzájárulási adót fizet havonta 2022-ben tekintettel arra, hogy a Kft. főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséghez kötött. A megbízási jogviszonya miatt, mivel díjazásban nem részesül, így nem lesz biztosított és adó-, járulékfizetési kötelezettség sem áll fenn. Illetve a társas vállalkozói jogviszonya miatt személyi jövedelemadó nem merül fel, tekintettel arra, hogy jövedelmet nem szerez.

A társaság tagja tehát kizárólag a tevékenysége eredményességére tekintettel osztalékra jogosult.

Megfelelő a fent leírt gyakorlat vagy valamely jogszabályi hivatkozást nem vettem figyelembe? Van-e esetleg olyan hátránya a fent leírt gyakorlatnak, ha a jogszabályoknak meg is felel, melyet érdemes lehet megfontolnom?”

A kérdéses társaság korlátolt felelősségű társasági formában működik, nem egyéni cég és nem úgy alakult ált Kft.-vé.

Ezek alapján is fenntartják korábbi válaszukat?