A BKIK és az Aeroplex felnőttképzéseket indít Ferihegyen


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a régió legnagyobb repülőgép-karbantartó vállalata, az Aeroplex repülőgép-fényező és felületkarbantartó, valamint karbantartó mechanikus felnőttképzést indít október 7-én Ferihegyen – közölte a két szervezet csütörtökön közös közleményben.

Kiemelték, a hazai légiipar ezzel új szakemberekkel gazdagodhat, a felnőttképzési rendszerben megvalósuló, 120 órás tanfolyam végén a résztvevők a tanúsítvány mellé tisztességes fizetéssel járó munkalehetőséget is kapnak az Aeroplextől.
A közleményben hangsúlyozták, az Aeroplex műhelybázisa a világ minden részéről kap megrendeléseket.

Ismertették, hogy a  BKIK és az Aeroplex közös képzése során a hallgatók komplex ismeretanyagot kapnak, elsajátítják egyebek mellett a fényezés és a repülőgép-felületkarbantartás alapjait, megismerik a különböző repülőgép-típusok műszaki felszereltségét, az anyagismeretet, a repülőműszaki dokumentációkezelést, valamint a karbantartást támogató eszközök használatát.

Az online és személyesen zajló elméleti oktatás mellett a hallgatók az Aeroplex ferihegyi bázisán szerzik meg a szükséges gyakorlatot.
A BKIK évtizedek óta részt vállal a szakképzés alakításában, amelynek részei a kamara által indított felnőttképzések is, ezeken az elmúlt 2 évben 26 képzésben mintegy 600 hallgató vett részt – írták.

Az Aeroplex, a régió legnagyobb független karbantartó vállalata Airbus és Boeing típusú repülőgépek és azok alkatrészeinek javításával és ápolásával foglalkozik. Ügyfelei többek között a Budapesten megforduló légitársaságok mintegy 80 százaléka, amelyek a le- és felszállás között az Aeroplexet bízzák meg a repülőgépeik műszaki ellenőrzésével, kisebb javítások elvégzésével – ismertették.

A tájékoztatás szerint évente emellett mindegy 120-150 repülőgép csak azért érkezik a budapesti repülőtérre, hogy magyar szakemberek az úgynevezett időszakos nagykarbantartást hajtsanak végre, akár több héten keresztül. Az Aeroplex tavalyi árbevétele meghaladta a 21 milliárd forintot, munkavállalóinak száma pedig átlépte a 700-at.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 26.

Az üzleti titok és a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme

A munkáltató jogos gazdasági érdekeinek, valamint üzleti titkainak védelme szoros kapcsolatban állnak egymással. Ha a munkavállaló megsérti a titoktartási kötelezettségét, akkor a munkáltató jogos gazdasági érdekeit is sérti. A jogos gazdasági érdeket sértő és veszélyeztető magatartások köre azonban szélesebb, mint az üzleti titok megsértése.

2023. szeptember 25.

Júliusban a bruttó átlagkereset 559 100 forint volt, ez 2%-os reálbércsökkennést jelent

2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).