A BKIK és az Aeroplex felnőttképzéseket indít Ferihegyen


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a régió legnagyobb repülőgép-karbantartó vállalata, az Aeroplex repülőgép-fényező és felületkarbantartó, valamint karbantartó mechanikus felnőttképzést indít október 7-én Ferihegyen – közölte a két szervezet csütörtökön közös közleményben.

Kiemelték, a hazai légiipar ezzel új szakemberekkel gazdagodhat, a felnőttképzési rendszerben megvalósuló, 120 órás tanfolyam végén a résztvevők a tanúsítvány mellé tisztességes fizetéssel járó munkalehetőséget is kapnak az Aeroplextől.
A közleményben hangsúlyozták, az Aeroplex műhelybázisa a világ minden részéről kap megrendeléseket.

Ismertették, hogy a  BKIK és az Aeroplex közös képzése során a hallgatók komplex ismeretanyagot kapnak, elsajátítják egyebek mellett a fényezés és a repülőgép-felületkarbantartás alapjait, megismerik a különböző repülőgép-típusok műszaki felszereltségét, az anyagismeretet, a repülőműszaki dokumentációkezelést, valamint a karbantartást támogató eszközök használatát.

Az online és személyesen zajló elméleti oktatás mellett a hallgatók az Aeroplex ferihegyi bázisán szerzik meg a szükséges gyakorlatot.
A BKIK évtizedek óta részt vállal a szakképzés alakításában, amelynek részei a kamara által indított felnőttképzések is, ezeken az elmúlt 2 évben 26 képzésben mintegy 600 hallgató vett részt – írták.

Az Aeroplex, a régió legnagyobb független karbantartó vállalata Airbus és Boeing típusú repülőgépek és azok alkatrészeinek javításával és ápolásával foglalkozik. Ügyfelei többek között a Budapesten megforduló légitársaságok mintegy 80 százaléka, amelyek a le- és felszállás között az Aeroplexet bízzák meg a repülőgépeik műszaki ellenőrzésével, kisebb javítások elvégzésével – ismertették.

A tájékoztatás szerint évente emellett mindegy 120-150 repülőgép csak azért érkezik a budapesti repülőtérre, hogy magyar szakemberek az úgynevezett időszakos nagykarbantartást hajtsanak végre, akár több héten keresztül. Az Aeroplex tavalyi árbevétele meghaladta a 21 milliárd forintot, munkavállalóinak száma pedig átlépte a 700-at.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Inkubációs támogatást kapnak a Szakma Sztár Fesztivál budapesti dobogósai

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.

2024. május 24.

KSH: nőtt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. május 23.

KSH: a bruttó átlagkereset 658 400 forint

2024. márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 658 400, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 452 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).