Szakszervezetek: életveszélyes következményekkel járó munkavédelmi törvénymódosításra készül a kormány


A kormány arra készül, hogy levegye a munkáltatók válláról a munkavédelmi tájékoztatási felelősséget, és teljes egészében a munkavállalókra hárítsa azt – írja szerdai közös közleményében az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

A szakszervezeti szövetségek úgy fogalmaznak: a törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy emailen küldött írásos oktatási tematikával a munkavédelmi tájékoztatást, és az egyénre bízza, hogy elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. Ennek akár végzetes következményei lehetnek, amit a szakszervezetek nem nézhetnek tétlenül – közölték.

Az érdekképviseletek kifogásolják azt is, hogy a változtatási tervvel az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló salátatörvénybe bújtatva szembesültek. Különösen sérelmesnek tartják, hogy egy ilyen fontos, munkavállalók millióinak egészségét, testi épségét, életét érintő kérdésben ismét elmaradt a szakmai egyeztetés – hangsúlyozták. Hozzátették, hogy a módosítás súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járhat. A közleményben kiemelték, hogy munkahelyi baleset miatt évente több tucat ember hal meg vagy marad élete végéig rokkant.

A tervezett módosítás hatására nem javulni fog a munkavédelmi helyzet, hanem még jobban leértékelődik annak fontossága, és elképzelhető, hogy a jövőben jelentősen megugrik a munkahelyi és foglalkozási balesetek száma – írják a közös nyilatkozatban.

Az érdekképviseletek szerint a tervezett intézkedés ellentétes a munkavédelem alapvető elveivel és a 81/391/EGK Európai Tanács irányelvével is. Emellett diszkriminatív is lehet, ha csak bizonyos munkáltatókra, munkakörökre vonatkozik majd, ahogy a tervezetben szerepel – jelezték. A szakszervezeti szövetségek elvárják, hogy a módosítást tervező foglalkoztatásért felelős miniszter érdemben egyeztessen a munkavédelmi képviselőkkel, mielőtt erről a szakszerűtlen módosításról döntene – áll a közös közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. október 5.

A foglalkoztató megtérítési felelőssége a baleseti ellátásért

Ha megtörténik a baj, bekövetkezik a munkahelyi baleset, vagy a foglalkozási ártalom megbetegedést okoz, a szükséges baleseti ellátások (természetbeni és pénzbeli szolgáltatás) megállapítását követően sor kerül az ún. megtérítési felelősség vizsgálatára.
2023. július 12.

A hőségben fokozottan kell figyelni a szabadban dolgozók egészségének védelmére

Hőségben fokozottan kell figyelni a szabadban dolgozók egészségének védelmére, a nagy meleg, a tartósan 24 fok feletti hőmérséklet kockázatot jelenthet a munkabalesetek szempontjából is – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az M1 csatornán szerdán.
2022. június 21.

A munkavállalói közrehatás hatása a munkáltatói kárfelelősség terjedelmére (3. rész)

A munkavállalói magatartás, a munkavállalói közrehatás befolyásolja a munkáltató munkajogi kárfelelősségének alakulását azzal, hogy két ponton kapcsolódik a felelősséghez. Az egyik kapcsolódási pont a kártérítési felelősség alóli mentesülés körében jelenik meg. A másik pont pedig a kármegosztás. Sorozatunk záró részében a kárenyhítési kötelezettség megszegéséről és a munkavállalói közrehatás és a kármegosztás arányáról szólunk.