A hét kérdése: szabadságengedély használat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Szabadságengedély” nevű nyomtatvány használata kötelező-e? Ha igen, akkor a munkáltató által elrendelt szabadságok esetében is használni kell, vagy csak a munkavállaló kérésére kiadott szabadságnál?

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) szerint a munkáltató köteles nyilvántartani a szabadság tartamát [Mt. 134. § (1) bekezdés c) pont]. A törvény azt már nem határozza meg, hogy a szabadságot milyen formában kell nyilvántartani. Nem törvényi követelmény tehát valamilyen formanyomtatvány használata.

Bármilyen nyilvántartás megfelel, amelyből megállapítható, hogy a munkavállaló a tárgyévi szabadságát mely napokon használta fel, illetve mikor kapta meg.

Nem kötelező írásban rögzíteni, hogy a szabadságnapokból melyeket adta ki a munkáltató a munkavállaló kérésére, vita esetén ezt más eszközökkel is lehet bizonyítani (pl. a munkavállaló tanúvallomásával, hogy legalább hét munkanap szabadsággal maga rendelkezhetett).

Válaszadó: Dr. Kártyás Gábor. További kérdéseket és válaszokat itt talál.

Munkajogi kiskönyvtár csomag

A Munkajogi kiskönyvtár sorozat 2014-ben megjelent kötetei csomagban 20% kedvezménnyel kaphatók. A csomag A munka díjazása; A munka és a pihenőidő szabályai; A munkaviszony megszűnése és megszüntetése című kiadványainkat tartalmazza.

 

Bővebb információk és megrendelés itt.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

PSZ: Elégedetlenek a pedagógusok a minősítési rendszerrel

Elégedetlenek a pedagógusok a minősítési rendszerrel, a tanfelügyelettel és a pedagógusok jelenlegi értékelési rendszerével – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az érdekképviselet csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták a Forrás Társadalomkutató Intézettel közösen készített online felmérés eredményeit.

2023. március 22.

KSH: bővül a keresetstatisztikák alapjául szolgáló adatkör

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keresetstatisztikai adatközléseit a munkáltatók teljes körére kiterjeszti; a teljes nemzetgazdaságot előtérbe helyező kereseti adatok közlésének időpontja 2023. március 28-a, a 2023 januárjára vonatkozó, Keresetek című gyorstájékoztató megjelenése.

2023. március 21.

Mire jó a szülői szabadság?

A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.