A hőségben fokozottan kell figyelni a szabadban dolgozók egészségének védelmére


Hőségben fokozottan kell figyelni a szabadban dolgozók egészségének védelmére, a nagy meleg, a tartósan 24 fok feletti hőmérséklet kockázatot jelenthet a munkabalesetek szempontjából is – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az M1 csatornán szerdán.

Elsősorban a szabadban végzett tevékenységekre vonatkoznak az előírások, ugyanakkor zárt térben is oda kell figyelni a megfelelő körülményekre, például klímaberendezés használatakor a tisztításra és a megfelelő hőmérséklet beállítására.

A jogszabály megfelelő hőmérsékletű védőitalt és a pihenőidőt ír elő kötelezően, emellett ajánlásokat fogalmaz meg. Ezekre példaként említette a helyettes államtitkár, hogy a lehető legrövidebb ideig legyenek közvetlen napsütésnek kitéve a szabadban dolgozók. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók tudatossága erősödött az elmúlt évek ellenőrzései alapján, sok jó gyakorlatot tártak fel – jelezte.

A helyettes államtitkár elmondta: a munkáltatóknak a melegben végzett tevékenységekre kockázatértékelési tervet kell készíteniük, a szükséges intézkedéseket pedig munkavédelmi oktatás részévé kell tenni.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Azonnali hatályú felmondás súlyos kötelezettségszegés miatt

Előfordulnak olyan esetek, amikor a munkavállaló súlyos kötelezettségszegése miatt a munkáltató azonnal lépni akar és le akarja zárni a munkaviszonyt. A kötelezettségszegés miatti azonnali hatályú felmondást pedig megfelelően indokolni kell ahhoz, hogy utóbb ne lehessen azt jogszerűtlenségre hivatkozva megtámadni.

2023. szeptember 29.

Augusztusban 4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta

A munkanélküliek száma 2023 augusztusában 195 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt. 2023 augusztusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 709 ezerre emelkedett, a férfiak körében 22 ezer fős növekedés, a nőknél 10 ezres csökkenés volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).