A hőségben fokozottan kell figyelni a szabadban dolgozók egészségének védelmére


Hőségben fokozottan kell figyelni a szabadban dolgozók egészségének védelmére, a nagy meleg, a tartósan 24 fok feletti hőmérséklet kockázatot jelenthet a munkabalesetek szempontjából is – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az M1 csatornán szerdán.

Elsősorban a szabadban végzett tevékenységekre vonatkoznak az előírások, ugyanakkor zárt térben is oda kell figyelni a megfelelő körülményekre, például klímaberendezés használatakor a tisztításra és a megfelelő hőmérséklet beállítására.

A jogszabály megfelelő hőmérsékletű védőitalt és a pihenőidőt ír elő kötelezően, emellett ajánlásokat fogalmaz meg. Ezekre példaként említette a helyettes államtitkár, hogy a lehető legrövidebb ideig legyenek közvetlen napsütésnek kitéve a szabadban dolgozók. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók tudatossága erősödött az elmúlt évek ellenőrzései alapján, sok jó gyakorlatot tártak fel – jelezte.

A helyettes államtitkár elmondta: a munkáltatóknak a melegben végzett tevékenységekre kockázatértékelési tervet kell készíteniük, a szükséges intézkedéseket pedig munkavédelmi oktatás részévé kell tenni.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 17.

Vegyes képet mutat a középkorúak keresetének alakulása

Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban: a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során – áll a K&H biztos jövő felmérésében.