A magyar minimálbér távolodik Európától, már Románia is előzi


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Eurostat legfrissebb, a tagállami minimálbérekre vonatkozó statisztikai adatai szerint újabb mélypontot ért el a magyar minimálbér értéke az Európai Unión belül. Lapszemle.

Az adatok alapján idén év elején a magyar minimálbér átszámítva 578,74 euró volt, ami a tagállamok sorában a második legalacsonyabb. Egyedül Bulgáriában dolgoznak a magyar összegnél kevesebbért az ilyen formában foglalkoztatott dolgozók, ott 398,81 eurót keresnek.

Az Mfor felhívja arra a figyelmet, hogy egy évvel ezelőtt még három ország is Magyarország mögött volt az unióban: Románia, Lettország és Bulgária. A többi tagállamhoz viszonyított minimálbér-csökkenésben jelentős szerepet játszott a forintárfolyam, hiszen gyengülésnek indult a hazai fizetőeszköz a közös valutával szemben.

Fontos kiemelni, 2022-ben a román és a magyar minimálbér között 2,3 százalékos differencia volt, idén ez már 4,7 százalék lett, Románia javára. Ennek egy része szintén az árfolyamhatásokkal magyarázható. A román minimálbér bruttóban megelőzte a magyart, de Romániában 2018 óta a dolgozókra hárul teljes egészében a 35 százalékos társadalombiztosítási járulék, ez önmagában magasabb a hazai elvonás 33,5 százalékos szintjénél.

A rangsort változatlanul Luxemburg vezeti 2387 euróval (nagyjából 900 ezer forint), mögé a tavalyi ötödik helyről felzárkózott Németország 1987 euróval. A dobogó harmadik fokán pedig Belgium van 1955 euróval.

Forrás: Index

Teljes cikk: https://index.hu/gazdasag/2023/02/08/minimalber-beremeles-europa-romania-szegenyseg/


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

Az új foglalkoztatási igazolás és munkajogi joghatásai

Egy 2024. január 1-jétől hatályos törvénymódosítás eredményeként a munkaviszony megszüntetésekor vagy megszűnésekor a munkáltató a munkavállaló számára több, más-más tartalmú dokumentum helyett immár egy darab egységes, a korábbi igazolások kötelező tartalmi elemeit magában foglaló foglalkoztatási igazolás kiállítására köteles.

2024. február 26.

Négynapos nyári munkahéttel kísérletezik a PwC Magyarország

A PwC Magyarország a könyvvizsgálati üzletágában idén nyáron pilot jelleggel 4 napos munkahetet vezet be. Június elejétől augusztus végéig a vállalat 280 munkatársa csak hétfőtől csütörtökig fog dolgozni. A pilotban az audit tevékenységet folytató csapatok vesznek részt.

2024. február 23.

A versenyszférában dolgozók kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét.