A magyarországi cégek 62 százaléka tervez idén béremelést egy felmérés szerint


Idén a magyarországi cégek csaknem 62 százaléka tervez fizetésemelést, a legtöbben 5-10 százalék közöttit – közölte a Hays Hungary munkaerő-toborzó iroda felmérésének megállapításait csütörtökön.

A közlemény szerint egy év alatt 44-ről közel 62 százalékra ugrott a szokásos, éves béremelést tervező vállalatok aránya. A tavalyi, többségében 10-15 százalékos emelési szándékkal szemben az idén tízből négy megkérdezett munkáltató 5-10 százalék közötti emeléssel kalkulál. Magasabb, 15-20 százalékos emelést a vállalatok 5 százaléka tervez, egy éve ezek aránya 17 százalék volt.

Ehhez képest a munkavállalók nagyobb várakozásokkal tekintenek az idei év elé. A legtöbben (30 százalék) 5-10 százalék közötti emelésre számítanak, míg 19 százalékuk 10-15 százalékot, 9 százalékuk 15-20 százalékot remél.

Hozzátették, hogy a dolgozói elégedettségben a béren kívüli juttatások is lényegesek, amelyek között egy évvel ezelőtt még a cafeteria, idén viszont már a rugalmas munkavégzés vezette a rangsort. Ez utóbbi a munkavállalók szemében olyan szintű elvárás, hogy a megléte már a toborzáskor komoly versenyelőnyt jelent – ezért azok a munkáltatók, amelyek megtehetik, általában lehetőséget is adnak erre, ami a felmérésben részt vevő vállalkozások 62 százalékára igaz.

Közölték, 2024-ben is komoly kihívás megtalálni a megfelelő jelölteket a munkaerőpiacon, ugyanis a megkérdezett munkáltatók csaknem fele szerint kevés képzett jelölt közül válogathatnak, ráadásul irreálisak a fizetési igények.

Katona Tibor a közleményben arra is kitért, hogy bár az előző évi felméréshez képest kicsit optimistábbak a munkáltatók, a következő 1-2 év makrogazdasági változásainak tekintetében a többség még mindig inkább borúlátó. A hosszabb távú, 2-5 éves gazdasági jövőképet viszont inkább a derűlátás jellemzi. A munkáltatói oldal 2024-ben a folyamat optimalizálásra, az üzletfejlesztésre és a munkaerő megtartására helyezi a legnagyobb hangsúlyt.

A Salary Guide, a Hays Hungary éves rendszerességű, a munkaerőpiac helyzetét és elsősorban a béreket vizsgáló felmérésébe több mint 2600 munkáltatót és munkavállalót vontak be, és 14 különböző iparág toborzási trendjeit vizsgálták.

Magyarországon 2007-ben nyitott irodát a Hays Group, amely a legnagyobb, tőzsdén jegyzett, munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó vállalatcsoport az Egyesült Királyságban. A Hays 33 ország 253 irodájában csaknem 13 ezer munkatársat foglalkoztat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. április 12.

Az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).