Ágazati bértámogatás: az igénylők 99 százaléka megkapta Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eddig 51 milliárd forinthoz jutottak hozzá a vállalkozások, ami azt is jelenti, hogy szinte mindenki, a kérvényezők 99 százaléka megkapta már a neki járó bértámogatás összegét – közölte Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Schanda Tamás, a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára szerint eddig mintegy 109 ezer munkahelyet tudtak megvédeni, illetve létrehozni a támogatás segítségével. Annak érdekében, hogy ebben a nehéz helyzetben minél kevesebb problémával kelljen szembenézniük a cégeknek, egyszerűsítették az adminisztrációt, és előlegként átutaltatják a bértámogatás megítélt összegét az igénylőknek.

A minisztérium korábbi tájékozatása szerint az ágazati bértámogatás mértéke a bruttó bér 50 százaléka, de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka, azaz havi bruttó 251 100 forint. A munkaadó vállalja, hogy a munkavállaló részére munkabért fizet, és a munkaviszonyt április 30-ig felmondással vagy közös megegyezéssel nem szünteti meg.

A vállalkozásoknak a támogatás időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük, így a bérköltségek mintegy kétharmadát az állam biztosítja. A kifizetések folyamatosak, a bértámogatást a kormányhivatalok előleg formájában utalják.


Kapcsolódó cikkek

2020. szeptember 1.

270 ezer ember kapott bértámogatást

A kormány a munkahelyvédelmi, a kutatás-fejlesztési és a munkahelyteremtő bértámogatással együttesen 270 ezer embernek nyújtott segítséget – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2020. december 14.

5 milliárd forintért igényeltek ágazati bértámogatást

Eddig mintegy 7 ezer vállalkozás igényelte több mint 50 ezer munkavállalójára az ágazati bértámogatást – jelentette be hétfőn Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.