Izer Norbert: gyorsan csökken a magyar adóék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára reagált az Eurostat felmérésére, amely szerint a magyar kormánynál csak a német és a belga kormány sarcolja meg intenzívebben a munkabéreket.

Több mint 8,5 százalékponttal csökkent a munkabérre rakódó közteher 2009 és 2019 között. Magyarország ezzel az első helyen áll az Európai Unióban, az élvonalbeli szereplés hosszú távon is biztosított, hiszen a kormány adócsökkentő politikáját a koronavírus-járvány sem tudta felülírni – közölte Izer Norbert.

44,5 százalék volt 2019-ben az adóék

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára kifejtette: a tízéves összehasonlításban kimutatott csökkenés nagyságrendjét jól mutatja az is, hogy Litvánia mindössze 3,4 százalékpontnyi mérsékléssel áll Magyarország mögött a rangsor második helyén. Szintén 3,4 százalékpontos csökkenést ért el Belgium, de a mérséklés ellenére az EU mintaállamának számító országban 2019-ben még mindig 52,2 százalék volt az adóék, azaz a munkabérre rakódó közteher.

Magyarországon az átlagbérre rakódó közteher mértéke 2019-ben 44,5 százalék volt, amellyel kapcsolatosan két dolgot rögtön érdemes leszögezni – emelte ki Izer Norbert. Mint mondta, a legfontosabb az, hogy Magyarországon az adócsökkentések folytatódnak, ezt még a koronavírus-járvány sem tudja felülírni. Ezért az adócsökkenést mérő rangsorokban hasonlóan jó eredményekre ezután is számítani lehet.

A kormány 2020-tól a négygyermekes anyáknak élethosszig tartó szja-mentességet biztosított, továbbá július 1-től újabb két százalékponttal csökkent a szociális hozzájárulási adó, valamint minden dolgozó nyugdíjast mentesített a járulékfizetés alól.

Az adócsökkentések idén is meghatározóak: az újlakás-értékesítések áfamértéke 22 százalékponttal öt százalékra csökkent. Az eljárási illetékmentességnek köszönhetően másfélmillió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé. A családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő, gyermekes családok lakásvásárlása illetékmentes lett, és 2021. január 1-től csökkent a kisvállalati adó mértéke is.

Az államtitkár szerint az adócsökkentési tendencia jövőre se törik meg. Már az Országgyűlés előtt van a fiatalok szja-mentességéről szóló törvényjavaslat, amely 2022-től átlagosan havi 40 ezer forintot hagy a 25 év alatti munkavállalóknál.

Hiányoznak a statisztikából a háromgyerekesek

Izer Norbert kitért a nemetközi adóék öszszehasonlítás módszertanára is, amely nem átlagol, csak – egy Magyarországon nem túl jellemző – kiragadott példát mér. Ezek az arányszámok az egyedülálló, gyermek nélküli átlagos fizetésű munkavállalókra vonatkoznak, így több mint egymillió szülőre ennél jóval kedvezőbb arányok érvényesek – hangsúlyozta az államtitkár. A fenti statisztikából így teljesen hiányoznak a három vagy több gyermeket nevelő családok, akik havi százezer forint összegben jogosultak családi kedvezményre, valamint a négy gyermeket nevelő anyák, akik teljes személyi jövedelemadó mentességet élveznek.

A statisztika a vállalkozásoknak járó munkahelyvédelmi kedvezményeket se veszi figyelembe. Ha mindezekkel számolna, akkor az nemcsak reálisabb képet adna a tényleges adóék mértékéről, hanem a 2009-hez képest közölt, 8,5 százalékpontnál is lényegesen nagyobb adómérséklést könyvelhetne el Magyarország – jegyezte meg Izer Norbert.

Az utóbbi egy évtizedben a kormány komoly erőfeszítéseket tett a magyar adórendszer átalakításáért. A túlzó és a munkát visszafogó korábbi személyi jövedelemadó rendszerből például egykulcsos, modern, családbarát és alacsony adót szedő konstrukciót alakítottak ki, a társasági adó a legalacsonyabb az Európai Unióban, az elmúlt években pedig nagymértékben csökkent a vállalkozók adóterhe, a munkabér után fizetendő közteher. Mindeközben olyan, elektronikus ellenőrzési módszereket is működtető adóigazgatási rendszer jött létre, amely alig hagy teret az adócsalásoknak – összegezte az elmúlt évtized legfontosabb változtatásait Izer Norbert.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.