Az ITM visszakozott a vendéglátói képesítési követelmények ügyében


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását – közölte a minisztérium.

A képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot – írták.

Korábban több vendéglátó kifejezte nemtetszését, mert augusztus végén megjelent, és szeptember elsején életbe lépett a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. Ebben pedig az áll, hogy cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint meleg és hideg ételek, italok készítését csak olyan személy végezheti, akinek van szakképesítése. Ez pedig rengeteg vendéglátó vállalkozót lehetetlen helyzetbe hozott.

(MTI, Adó Online)Kapcsolódó cikkek

2022. október 4.

Varga: a szankciós politika nem vált be

A szankciós politikának akkor van értelme, ha az agresszornak fáj jobban – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácskozása után Luxembourgban.