Az OECD-országokban stagnált a munkanélküliség szeptemberben


A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban szeptemberben átlagosan 4,9 százalék volt a munkanélküliség, ami megegyezett az augusztusival.

A szervezet csütörtökön ismertetett jelentése rámutatott arra, hogy szeptemberben 33 millióra csökkent a munkanélküliek száma az OECD-országokban az augusztusi 33,1 millióról. A nők körében a szeptemberi munkanélküliség az augusztusi szinten stabilizálódott, 5,1 százalék volt, míg a férfiak körében 4,6 százalékra csökkent az egy hónappal korábbi 4,7 százalékról. A fiatalok (15 és 24 év közöttiek) munkanélküliségi rátája 10,6 százalékról 10,8 százalékra emelkedett, az idősebb generáció (25 év felettiek) körében a ráta 4,1 százalék maradt.

Az eurózónában a munkanélküliség 6,6 százalékra csökkent szeptemberben az augusztusi 6,7 százalékról, míg az Európai Unióban 6 százalékon stagnált.  Az Egyesült Államokban 3,7 százalékról 3,5 százalékra, Kanadában 5,4 százalékról 5,2 százalékra esett vissza a munkanélküliség, Japánban a ráta 2,5 százalékról 2,6 százalékra emelkedett. Az OECD honlapján szereplő adatok szerint Magyarországon 3,7 százalék volt a munkanélküliség szeptemberben az augusztusi 3,6 százalék után.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Kutatás indul a kollektív szerződésekről

Hogyan szolgálhatná jobban a munkajog a kollektív tárgyalásokat? Egy online kérdőív kitöltésével most Ön is elmondhatja véleményét a kollektív szerződések jogi szabályozásáról.

2022. december 2.

Amikor a munkaviszony-megszüntetés módja nem egyértelmű

A nehezen értelmezhető helyzetekből kialakuló jogvitákban sok esetben hosszú és bonyodalmas bizonyítási kérdés, hogy valójában hogyan történt a munkaviszony megszüntetése. Az eset egyedi körülményei, a felek valódi szándékait, nyilatkozatait feltáró magatartásuk rekonstruálása alapján lehet csak döntést hozni. Néhány fontos tudnivalót azonban már kikristályosított a bírói gyakorlat.

2022. december 1.

Egyre nagyobb szerepet kaphatnak a megváltozott munkaképességűek a munkaerőpiacon

Hozzáadott értéket teremt és üzleti szempontból is előremutató, ha egy vállalat stratégiai szintre emeli a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók integrációját a szervezetbe – ez volt az egyik tanulsága a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciájának. A kormányzat, a szakma és nagyvállalatok részvételével tartott eseményen az is kiderült, hogy a gazdasági szereplők nyitottságnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően 2010-hez képest 140%-kal több MMK munkavállaló talál munkát, miközben még akár 64-65 ezer ilyen típusú munkahely lehet a cégeknél.