Bevándorlás: durván szigorít Nagy-Britannia


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fél év után távozniuk kell Nagy-Britanniából azoknak a külföldi EU-állampolgároknak, akik munkavállalás céljából érkeznek, de nem tudnak elhelyezkedni – mondta pénteken a brit kormányfő. David Cameron szerint csak akkor kapnának szociális juttatásokat a külfüldi munkavállalók, ha legalább négy éve dolgoznak Nagy-Britanniában, a szabad munkaerőmozgást pedig az országok fejlettségi szintjéhez kötnék.


David Cameron az Európai Unió társállamaiból betelepedők szociális ellátási szabályozásának szigorítási terveit vázoló beszédében elmondta: a munkavállalásra törekvő külföldi EU-állampolgárok 40 százaléka úgy érkezik Nagy-Britanniába, hogy nincs állásajánlata; ez a legmagasabb arány az Európai Unióban. A jelenlegi rendszerben e külföldi álláskeresők havonta átlagosan 600 font (235 ezer forint) elhelyezkedési támogatásban részesülnek, ezt azonban a szociális ellátás reformjának keretében a brit kormány teljes egészében megvonja. Ha pedig a külföldi EU-álláskeresők hat hónap után sem találnak munkát, távozniuk kell Nagy-Britanniából.

Négy évet kell várni egyes szociális juttatásokra

A jövőben legalább négy évig kell Nagy-Britanniában élniük és dolgozniuk az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalóknak, mielőtt hozzájuthatnak egyes szociális juttatásokhoz – mondta a brit miniszterelnök.

Az új Ptk. és az Mt. együttes alkalmazása

2014. december 16.

Dr. Berke Gyula, Dr. Pál Lajos, Tálné Dr. Molnár Erika

Ízelító a tematikából:

Megtámadhatóság és semmisség, több alanyú munkaviszonyok, a sérelemdíj és a munkajogi kárfelelősségi szabályok, általános szerződési feltételek szabályainak alkalmazása a munkajogban

Bővebb információ és jelentkezés >>

David Cameron, akinek beszédét hetek óta feszült figyelem előzte meg, a külföldi EU-munkavállalóknak járó jóléti ellátások szabályozásának jelentős szigorítására jelentett be terveket. Ezek között szerepel a minimum négyévi nagy-britanniai tartózkodás ahhoz, hogy az uniós társállamokból érkezők egyebek mellett adókedvezményeket, szociális lakástámogatást és gyermekeik után családi pótlékot vehessenek igénybe.

Ha a külföldi EU-munkavállalók gyermekei nem élnek folyamatosan Nagy-Britanniában, utánuk a jövőben egyáltalán nem vehető fel családi pótlék – jelentette be a brit kormányfő.

A brit kormányfő szerint az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást a jövőben az egyes tagállamok egymáshoz mért gazdasági fejlettségi szintjétől kell függővé tenni.

Fejlettségi szinthez köstnék a munkaerő-áramlást

David Cameron kijelentette: London a jövőbeni EU-bővítések során ragaszkodni fog ahhoz, hogy a szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az új tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe. Cameron ezzel gyakorlatilag azt jelentette be, hogy a brit kormány a mostani szabályokban szereplő, legfeljebb hét évi átmeneti időszaknál hosszabb korlátozások lehetővé tételét kívánja.

Alig burkolt utalást tett arra is, hogy ennek hiányában London megvétózhatja a további EU-bővítéseket, mondván: az új tagállamok felvételéhez egyhangú döntés szükséges.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A munkáltató jogos gazdasági érdekei és a titokvédelem

Amikor a dolgozó megsérti a titoktartási kötelezettségét, akkor a munkáltató jogos gazdasági érdekeit is sérti. A jogos gazdasági érdeket sértő és veszélyeztető magatartások köre azonban szélesebb, mint az üzleti titok megsértése.

2024. február 27.

A GINOP plusz program munkahelyi képzés harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni

A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató GINOP plusz program újabb, harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni minden vármegyéből, és a fővárosból – hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.