Csökkennek a reálbérek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nemzetgazdaságban – a legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – a bruttó átlagkeresetek 4,3, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,4 százalékkal nőttek januárban, éves összevetésben – közölte honlapján a KSH. Januárban éves összevetésben 5,5 százalékkal nőtt az árszínvonal, így az átlagkereset vásárlóereje csökkent.


Az átlag mögött komoly eltérések húzódnak: az egykulcsos szja-rendszer bevezetése és az adójóváírás kivezetése nyomán a jól keresők átlagosan több, a keveset keresők pedig átlagosan kevesebb pénzt visznek haza.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 219 100 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 225 000, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 206 800 forintot kerestek – írja a KSH.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél foglalkoztatottak egy részére az adó- és járulékváltozások ellentételezésére bérkompenzációt kapott. A statisztikusok adatai szerint januárban a költségvetési szférában teljes munkaidőben dolgozók 56 százaléka átlagosan 10 300 forintot kapott ilyen módon.

A KSH friss adataiból kiderül: a nemzetgazdaságban – az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – alkalmazásban állók száma – a közmunkásokéval együtt – 38,6 ezerrel csökkent az év első hónapjában.

A KSH részletes jelentése itt olvasható.

(forrás: KSH)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Április 18-án rendezik meg a Logisztika Napját

A hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozata a Logisztika Napja, mely idén 2024. április 18-án rendezik meg. Az ingyenesen látogatható programok célja a logisztikai terület népszerűsítésén túl, a szektor aktuális trendjeinek, kihívásainak és lehetőségeinek bemutatása az érdeklődők számára – olvasható az Adó Online-nak eljuttatott közleményben.

2024. április 17.

Czomba Sándor: a vendégmunkások aránya alacsony

Magyarország a magyaroké, hazánkban csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. Az új idegenrendészeti törvény és rendeletei is a lehető legszigorúbban szabályozzák a Magyarországon történő tartózkodást a külföldiek számára – emelte ki szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

2024. április 16.

A próbaidő alatti megszüntetés buktatói

A próbaidő alatt a feleket nem terheli indokolási kötelezettség a munkaviszony azonnali hatállyal történő megszüntetése esetén, amely tényből sokan hajlamosak arra következtetni, hogy a munkaviszony-megszüntetés ezen módjára aligha kerülhet sor jogellenesen. Az alább ismertetettek alapján azonban ez közel sincs így.