Csökkennek a reálbérek

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 20.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nemzetgazdaságban – a legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – a bruttó átlagkeresetek 4,3, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,4 százalékkal nőttek januárban, éves összevetésben – közölte honlapján a KSH. Januárban éves összevetésben 5,5 százalékkal nőtt az árszínvonal, így az átlagkereset vásárlóereje csökkent.


Az átlag mögött komoly eltérések húzódnak: az egykulcsos szja-rendszer bevezetése és az adójóváírás kivezetése nyomán a jól keresők átlagosan több, a keveset keresők pedig átlagosan kevesebb pénzt visznek haza.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 219 100 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 225 000, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 206 800 forintot kerestek – írja a KSH.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél foglalkoztatottak egy részére az adó- és járulékváltozások ellentételezésére bérkompenzációt kapott. A statisztikusok adatai szerint januárban a költségvetési szférában teljes munkaidőben dolgozók 56 százaléka átlagosan 10 300 forintot kapott ilyen módon.

A KSH friss adataiból kiderül: a nemzetgazdaságban – az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – alkalmazásban állók száma – a közmunkásokéval együtt – 38,6 ezerrel csökkent az év első hónapjában.

A KSH részletes jelentése itt olvasható.

(forrás: KSH)


Kapcsolódó cikkek:


Mentesülés a munkáltatói kárfelelősség alól
2020. szeptember 30.

A munkáltató minden, a munkavállalót a munkaviszonnyal összefüggésben ért kár tekintetében teljes kártérítési felelősséggel tartozik. Ez alól kimentési lehetőség csak szűk körben valósulhat meg, amelyhez több feltételnek is teljesülnie kell.

Nőtt a foglalkoztatás augusztusban
2020. szeptember 29.

2020 augusztusában a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma idén először újra meghaladta a 4,5 millió főt, ez 54 ezerrel volt több, mint az előző hónapban.

Intézkedések a munkavállaló kötelezettségszegése esetén
2020. szeptember 29.

Munkaviszony fennállása alatt mind a munkáltató, mind a munkavállaló köteles alapvető kötelezettségeinek eleget tenni, előfordulhat azonban, hogy a dolgozó megszegi ezeket. Ebben a cikkben a munkáltató lehetséges intézkedéseit tekintjük át a legenyhébb formától az azonnali hatályú felmondásig.