Czomba: szükség lesz vendégmunkásokra a gazdaságban


A magyarországi befektetések száma és mennyisége igényli külföldi vendégmunkások bevonását is átmenetileg, ha nincs magyar munkaerő – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Komáromban.

Czomba Sándor a város húsz legnagyobb adózóját köszöntő ünnepségen hozzátette; arra kérik a cégeket, hogy amíg van magyar munkavállaló, addig a felvételnél őket támogassák. Az államtitkár megfogalmazása szerint nem kérdéses, hogy a beruházások számának bővülésével szükség van a külföldi munkaerőre. Debrecenben például 2030-ig várhatóan 30 ezer új munkahely létrejöttére lehet számítani – jegyezte meg.

„Azonban felelősségünk van abban, hogy kik, honnan és milyen feltételekkel jöhetnek ide” – szögezte le Czomba Sándor. Rámutatott, a létszámhiány miatt stagnáló vállalkozások vagy elmaradó befektetések a magyar emberek munkavállalási esélyeit is csökkentik.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, az önkormányzat tudatos gazdaságfejlesztési tevékenysége, a kormányzati támogatás és az itt letelepedett vállalatok együttes tevékenységének eredményeképpen Komárom-Esztergom vármegye rendre az ország legfejlettebb régiói között szerepel. Molnár Attila (Fidesz-KDNP), Komárom polgármestere elmondta, a város költségvetésének főösszege 22 milliárd forint, azonban ebben a megnyert pályázatok forrása is szerepel.

A valós gazdasági helyzetet azonban jobban jellemzi, hogy a település 7 milliárd forintot fordít működésre, míg a helyi adóbevételek összege 4,5 milliárd forintot tesz ki, ami egy 20 ezer fős várostól nem kis teljesítmény – emelte ki.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2016. július 5.

Vendégmunkásokat akar az MGYOSZ

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) kidolgozott egy javasalatot az egyre súlyosbodó munkaerőhiány leküzdésére. Ennek egyik része a kulturálisan beilleszthető, szakképzett vendégmunkások bevonása – írja az Index. 

2019. október 28.

A magyar munkavállalók is nyernek, ha több az ideiglenes vendégmunkás

A képzett külföldi munkaerő kontrollált bevonása nélkül már rövidebb távon is megoldhatatlan problémát okozna számos területen a munkaerőhiány. Ha pedig egy vállalat hosszú távon is képtelen megoldani a munkaerőhiányt, akár úgy is dönthet, hogy átszervezi, más országba telepíti termelését. Ilyen szempontból a vendégmunkások emelkedő száma – átmeneti megoldásként – előnyös a magyar munkavállalók számára, hozzájárul a hazai munkahelyek hosszú távú megőrzéséhez, és csökkenti a szezonálisan esetleg megugró túlmunkát – hívja fel a figyelmet a Prohuman, az ország legjelentősebb, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalata.