Dunaferr: 16 milliárd forint munkabér fizetését vállalta az állam


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kiemelte, fontos a gyárban dolgozók munkahelyének megőrzése, ezért döntött úgy a kormány, hogy fél évig átvállalja a munkabéreket. Ez 16 milliárd forint, amelyből már 7 milliárd forintot kifizettek.

Az államtitkár úgy vélte, ha a Dunaferr bedől, akkor a teljes térség óriási probléma előtt áll, a magyar kormány ezt látva több lépést is tett, jelenleg is zajlanak a tárgyalások a gyár további működtetéséről. Ugyanakkor jelezte, a Dunaferr hosszú évek óta tolja maga előtt azokat a problémákat, amelyek az elhibázott privatizáció kapcsán felmerültek.

Czomba Sándor a műsorban beszélt a mobilitási támogatásról, amellyel azokat akarják segíteni, akik tartózkodási helyüktől több tíz kilométerre találnak munkalehetőséget. Részletezte, hogy fél éven át, 10 kilométerenként durván 10 000 forintot kapnak havonta utazási költségeik támogatására azok, akiknek a tartózkodási helye és a munkahelye 10 és 60 kilométer közti távolságra van. Amennyiben ez a távolság meghaladja a 60 kilométert, akkor Lakhatási támogatást ajánlanak fel, amely szintén hat hónapra szól, havi összege pedig nagyjából 160 ezer forint.

Szólt a közfoglalkoztatásból kilépők versenyszférában elhelyezkedését segítő programról is. Az elmúlt tíz év folyamatos és tervszerű foglalkoztatás-, illetve gazdaságpolitikája tette lehetővé, hogy most Magyarországon a foglalkoztatottak száma eléri a 4,7 milliót – jelentette ki Czomba Sándor.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2013. augusztus 29.

Dunaferr: egyelőre nem lesz elbocsátás?

A kormány azt kérte a Dunaferr vezetőitől, hogy a tárgyalások lezártáig egyetlen embert se bocsássanak el – mondta Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, miután tárgyalt a cégvezetéssel. A vezetőség azt ígérte, hogy megfontolja a kérést.

2020. december 12.

Dunaferr: nincs igazgatóság, kirúgták a szakszervezet vezetőit

Kemény és példátlan helyzet alakult ki a Dunaferrnél a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint, amely elfogadhatatlannak tartja a cég szakszervezeti vezetőinek azonnali hatályú elbocsátását. A jogtalan intézkedések miatt a Vasas és az érintettek bírósághoz fordulnak – mondta a szövetség elnöke.