Felzárkóznak-e a hazai bérek a régióban?

Míg a bruttó bérekben utoléri a magyar fizetés a régiós versenytársakat, a nettó keresetek vásárlóerő-paritásán lemaradás érezhető a visegrádi országokhoz képest – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A statisztikák szerint a visegrádi országok közül a cseh átlagbér a legmagasabb: 2020-ban 35 ezer 610 korona, azaz bruttó 498 ezer forint volt. Lengyelországban tavaly az éves átlagkereset bruttó 413 ezer forintnak, Szlovákiában pedig 407 ezer forintnak felelt meg. Magyarországon az éves átlagfizetés bruttó 403 ezer forint volt, csaknem 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A bérfelzárkózási periódus idáig hosszú volt miután tavaly nyolcadik egymást követő éve nőttek a fizetések, 2010 óta a bruttó átlagkereset 72 százalékkal, a reálbérek pedig mintegy 50 százalékkal emelkedtek.

A szakszervezeti vezető a Világgazdaságnak elmondta, hogy mivel a bizonytalan gazdasági környezetben a versenyszférától nem várhatnak fizetésemelést, az adócsökkentés lehetne az egyik irány, hiszen a régióban Magyarországon a legmagasabb a fizetésre rakódó közteher, így vagy a szociális hozzájárulási adó, vagy a személyi jövedelemadó mérséklésével lehetne enyhíteni az adóéket.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek:


NAV: érdemes átnézni az szja-bevallási tervezetet
2021. április 9.

Mindenképpen ki kell egészítenie a bevallási tervezetet annak, aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amiről a NAV-hoz nem érkezett adatszolgáltatás - hangsúlyozta az adóhatóság, példaként említve az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet.