Felzárkóznak-e a hazai bérek a régióban?


Míg a bruttó bérekben utoléri a magyar fizetés a régiós versenytársakat, a nettó keresetek vásárlóerő-paritásán lemaradás érezhető a visegrádi országokhoz képest – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A statisztikák szerint a visegrádi országok közül a cseh átlagbér a legmagasabb: 2020-ban 35 ezer 610 korona, azaz bruttó 498 ezer forint volt. Lengyelországban tavaly az éves átlagkereset bruttó 413 ezer forintnak, Szlovákiában pedig 407 ezer forintnak felelt meg. Magyarországon az éves átlagfizetés bruttó 403 ezer forint volt, csaknem 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A bérfelzárkózási periódus idáig hosszú volt miután tavaly nyolcadik egymást követő éve nőttek a fizetések, 2010 óta a bruttó átlagkereset 72 százalékkal, a reálbérek pedig mintegy 50 százalékkal emelkedtek.

A szakszervezeti vezető a Világgazdaságnak elmondta, hogy mivel a bizonytalan gazdasági környezetben a versenyszférától nem várhatnak fizetésemelést, az adócsökkentés lehetne az egyik irány, hiszen a régióban Magyarországon a legmagasabb a fizetésre rakódó közteher, így vagy a szociális hozzájárulási adó, vagy a személyi jövedelemadó mérséklésével lehetne enyhíteni az adóéket.

(Világgazdaság)Kapcsolódó cikkek

2021. július 23.

Dőlnek az adók a büdzsébe

Az áfabevételek csaknem negyedükkel nőttek. A költségvetési deficit az éves előirányzat 74,5 százaléka volt félévkor.

2021. július 23.

A munkavállalók tizede nem kapott béren kívüli juttatást

A magyar munkavállalók 46 százaléka részesül rendszeresen béren kívüli juttatásban, egytizedük azonban az idén nem kapott cafeteriát munkáltatójától a pandémia és a gazdasági visszaesés miatt – derült ki a Magyar Utalvány Zrt. által készített online kutatásból.