Felzárkóznak-e a hazai bérek a régióban?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg a bruttó bérekben utoléri a magyar fizetés a régiós versenytársakat, a nettó keresetek vásárlóerő-paritásán lemaradás érezhető a visegrádi országokhoz képest – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A statisztikák szerint a visegrádi országok közül a cseh átlagbér a legmagasabb: 2020-ban 35 ezer 610 korona, azaz bruttó 498 ezer forint volt. Lengyelországban tavaly az éves átlagkereset bruttó 413 ezer forintnak, Szlovákiában pedig 407 ezer forintnak felelt meg. Magyarországon az éves átlagfizetés bruttó 403 ezer forint volt, csaknem 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A bérfelzárkózási periódus idáig hosszú volt miután tavaly nyolcadik egymást követő éve nőttek a fizetések, 2010 óta a bruttó átlagkereset 72 százalékkal, a reálbérek pedig mintegy 50 százalékkal emelkedtek.

A szakszervezeti vezető a Világgazdaságnak elmondta, hogy mivel a bizonytalan gazdasági környezetben a versenyszférától nem várhatnak fizetésemelést, az adócsökkentés lehetne az egyik irány, hiszen a régióban Magyarországon a legmagasabb a fizetésre rakódó közteher, így vagy a szociális hozzájárulási adó, vagy a személyi jövedelemadó mérséklésével lehetne enyhíteni az adóéket.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.