Fesztivál és SZÉP Kártya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A munkavállalóknak több lehetőségük is van, hogy – mind SZÉP kártyával, mind adómentes juttatásból – kultúrális szolgáltatások belépőit kifizessék.


Néhány hete írtam a sporteseményre és kulturális szolgáltatásra szóló belépő, bérlet juttatásról. Ha valaki beleolvasott a személyi jövedelemadó törvény erre vonatkozó részébe, akkor ott láthatott egy hivatkozást a Széchenyi Pihenő Kártya szabadidő alszámlájára vonatkozóan.

Ennek oka, hogy a két juttatásnak a felhasználási lehetőségeiben találunk átfedéseket.

Ha sporteseményre és kulturális szolgáltatásra szóló belépőt, bérletet biztosítunk a munkavállalóknak, ezt adómentesen tehetjük meg évi 50.000 forintos értékhatárig.

A SZÉP Kártya szabadidő alszámla feltöltésénél 75.000 Ft/év a kedvezményes adózási korlát. Ráadásul a máshol kapott ilyen juttatásokkal összeszámolva kell ezt vizsgálnunk. Az értékhatáron belül maradva 35,7% közteher fizetendő. (A juttatás értékének 1,19-szerese után kell 16% személyi jövedelemadót és 14% EHO-t fizetni)

A két különböző juttatásnak azonban nincs hatása egymás adózására. Így egymástól függetlenül adhatjuk mindkettőt a rá vonatkozó egyedi szabályok betartásával.

Bár magasabb az adóteher a szabadidő alszámlára küldött feltöltésre, de cserébe az ott lévő pénzünket sokkal több helyen használhatjuk fel.

Ráadásul a felhasználási lehetőségeket is pontosan definiálja az erről szóló rendelet:

 • egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR’08 86.90-ből a fizikoterápiás szolgáltatás, a dentálhigiéniai kezelés, a diagnosztikai szolgáltatás, a terhes-gondozás, és az egyéb máshová nem sorolt humán egészségügyi ellátás),
 • előadó-művészet (TEÁOR’08 90.01.),
 • múzeumi tevékenység (TEÁOR’08 91.02.),
 • növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR’08 91.04.),
 • vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR’08 93.21.),
 • máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR’08 93.29-ből a szabadidőpark- és strandszolgáltatás, sípálya és sporthajó kikötő szolgáltatásai, valamint a szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése),
 • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR’08 96.04.),
 • testedzési szolgáltatás (TEÁOR’08 93.13),
 • egyéb sporttevékenység (TEÁOR ’08 93.19-ből a verseny- és lovaglóistállók tevékenysége, a sporthorgászat és a sportesemények rendezése, szervezése, promóciója tevékenységből a szabadidős sportrendezvények nevezési, regisztrációs díja),
 • belvízi személyszállítás (TEÁOR’08 50.30.)
 • egyéb foglalás (TEÁOR’08 79.90-ből az idegenvezetés)
 • sportlétesítmény működtetése (TEÁOR’08 93.11-bõl a sportpályák bérlése, uszoda belépő és bérlet értékesítése),
 • sportegyesületi tevékenység (TEÁOR’08 93.12.),
 • sport, szabadidős képzés (TEÁOR’08 85.51.),
 • szabadidős, sporteszköz kölcsönzése (TEÁOR’08 77.21.),
 • szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR’08 55.10., 55.20., 55.30., 55.90-ből a családi panzió szolgáltatása),

 

Jól látható, hogy ezzel a juttatással a fesztivál belépőkön kívül mehetünk múzeumba, színházba, szórakoztató parkokba, strandra, sportolni, hajókázni. Kölcsönözhetünk sporteszközöket és még a szállást is kifizethetjük.

Zárásként fontos megemlítenünk, hogy a kedvező adózáshoz nyilatkoztassuk a dolgozókat, ki mennyi SZÉP Kártya feltöltést kapott eddig, hiszen össze kell adnunk a nyilatkozat tartalmát az általunk adott juttatással, és ezt kell viszonyítani az adótörvényben szereplő keretösszegekhez.

A szabadidő alszámlanál a 75.000 Ft/év nagyságú keret átlépése esetén az efeletti részre ugyanis már 27% EHO-t kell fizetnünk (ennek alapja is a juttatás értékének 1,19-szerese), így a teljes közteher már 51,17% lesz.

 

A cikk szerzője a CafeteriaTrend magazin alapítója.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 19.

A joggal való visszaélés új szabályozása a Munka törvénykönyvében

A joggal való visszaélés tilalma a munkajog egyik fontos alapelve, amely megsértése jelentős érdeksérelmet okozhat a munkaviszony alanyai számára. Az Mt. 2023. január 1-jei módosítása pontosította a bizonyítási teher kérdéskörét, ami így jóval egyértelműbbé vált.

2023. szeptember 15.

A kollektív szerződéskötési szabadság alkotmányos keretei

A kollektív autonómia alkotmányos keretei, az abból folyó jogosultságok értelmezése, valamint a jogrendszerbe történő „implementálása” tekintetében jelentős különbségek lelhetők fel a nemzeti sajátosságoknak megfelelően is, de a gazdasági munkajog és a „közszféra munkajoga” tekintetében is. A tanulmány e tekintetben az állami szférára fókuszál: a közszférában dolgozók ugyanis minden jogállamban bizonyos fokú korlátozásokkal gyakorolhatják a kollektív jogokat a gazdasági versenyszféra munkajogához képest.

2023. szeptember 13.

A női vezetés és a digitális tudás is hiányzik az igazgatótanácsokból

Miközben a vállalatok hosszú távú eredményességének kulcsa a digitalizáció és a fenntartható működés, addig a döntéshozásért felelős igazgatósági tagoknak alig töredéke rendelkezik ilyen irányú tapasztalattal – mutat rá az EY európai pénzügyi szolgáltató cégeket elemző nemzetközi kutatása. A bankoknak, vagyonkezelőknek és biztosítóknak mihamarabb meg kell emelniük a női vezetők arányát is, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak.