Idén még finomhangolják az új Mt-t


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még hatályba sem lépett, de a Napi Gazdaság értesülései szerint az idén még legalább egyszer biztosan módosítják a Munka Törvénykönyvét.


Az új Munka Törvénykönyvét hatályba léptető átmeneti rendelkezések egyeztetésében részt vevő szakszervezetek és érdekképviseletek ígéretet kaptak a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a módosításra – írja a lap.

Év végéig − az új Mt. gyakorlati alkalmazási tapasztalatai alapján − finomhangolná a törvényt a nemzetgazdasági tárca – például a munkavédelmi és a munkaügyi ellenőrzésről szóló rendelkezéseket. Az érdekképviseletek és a szakszervezetek várakozása szerint év végén a minimálbérrel kapcsolatos részeket is módosítani kell majd.

A végszavazásra váró átmeneti rendelkezések magát az új Munka Törvénykönyvét is módosítják, és az utolsó pillanatban még elfogadtak néhány módosító javaslatot is. Kara Ákos fideszes képviselő javaslatára pontosítják a kötetlen munkaidő fogalmát. Azt a munkavállalót foglalkoztatják kötetlen munkaidőben, aki heti átlegben napi munkaideje legalább felével maga rendelkezik.

Tálas Miklós, az MSZOSZ munkajogásza a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy ezzel a munkaadó mentesül a munkaidő-nyilvántartás pontos vezetése, illetve a nyilvántartott túlórák kifizetése alól. A kötetlen munkaidőben dolgozóknál nem lesz lehetőség a túlórák lecsúsztatására sem. A kötetelen munkaidő bárki számára elrendelhető lesz, vagyis szinte az összes irodai, adminisztrációs, ügyintéző, tervező alkalmazottra alkalmazható.

Rodin-konferenciák az új Munka Törvénykönyvéről a közeljövőben:

Az összes Rodin-konferenciát itt találja.

Munkajogi e-kommentár Online kommentár az új Munka Törvénykönyvéhez – már előrendelhetőKapcsolódó cikkek