KDFSZ: korlátozni kell a vasárnapi munkát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést, ezért az érdekképviselet nem ért egyet a VOSZ javaslatával – közölte a szakszervezet hétfőn.


Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára november 14-én a Napi Gazdaságnak elmondta: azt javasolják, hogy a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését kössék önkéntes nyilatkozattételhez, amely nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna.  

A KDFSZ szerint ugyanakkor „a munkahelyén megfélemlített munkavállaló” nyilatkozat tételének önkéntessége csak látszat, sokan  nem merik őszintén felvállalni a valós szándékukat, mert attól félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket. A szakszervezet szerint az elmúlt évek tapasztalata alapján bebizonyosodott, hogy az új munka törvénykönyve (Mt.) azon feltevése mely szerint a munkáltató és munkavállaló azonos pozícióból tárgyal, illúzió.     

A szakszervezet kifejti: a VOSZ is rámutatott nyilatkozatában arra, hogy a legtöbb dolgozó csak a bérpótlék  miatt vállalja a vasárnapi munkát, azért, mert az alacsony alapbérből nem tud megélni. Az alacsony bérszint önmagában is kiszolgáltatott helyzetbe hozza a munkavállalókat – hívta fel a figyelmet a KDFSZ, amely szerint a kereskedelmi dolgozóknak magasabb pótlékok helyett, magasabb a  tisztes megélhetést biztosító alapbért kellene kapniuk.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Új bevándorlási törvény: egyes vezetőket nehéz helyzetbe hozhat

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új bevándorlási törvény alapján egy megítélés alá esnek a vendégmunkásokkal, így számos jogi hátrány érheti őket. A BLS-CEE Ügyvédi Iroda szakértője szerint a külföldieket alkalmazó vállalatoknak személyre szabott jogi megoldásokat kell találniuk a törvénymódosítással keletkezett új kihívásokra.

2024. február 19.

Programozók önkéntes munkája könnyítheti meg a fogyatékkal élő emberek munkához jutását

A digitalizáció nem csak a pénzügyi világot alakította és alakítja át, de többek között a karitatív szervezetek munkáját is hatékonyabbá teheti. A Morgan Stanley budapesti munkatársai immár hatodik éve segítenek önkéntes szervezeteknek továbblépni a digitális evolúciójukban. Az elmúlt bő fél évben nemcsak a Mellrákinfo Egyesület honlapját újították meg, hanem a Salva Vita Alapítványnak is kifejlesztettek egy új online platformot, ami megkönnyíti a megváltozott munkaképességű álláskeresők képességeinek felmérését.