Kiáll a platformmunkások jogaiért a MASZSZ


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Levélben kért minden magyar EP-képviselőt a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy szavazza meg a platformmunkások, mint például a kerékpáros vagy robogós ételfutárok, csomagszállítók jogainak elismeréséről szóló irányelvtervezetet. Az Európai Parlament képviselői várhatóan ma – csütörtökön – fognak szavazni a bizonytalan helyzetű, gyakran kényszervállalkozóként foglalkoztatott munkások alapvető jogait biztosító tervezetről – olvasható az Adó Online-hoz eljuttatott közleményben.

Megszűnhet az úgynevezett platformmunkások, egyebek között a magyar biciklis és robogós futárok, csomag- vagy ételszállítók döbbenetes kiszolgáltatottsága is azzal az irányelvtervezettel, amelyről ma szavaznak a képviselők az Európai Parlamentben. A Magyar Szakszervezeti Szövetség fontosnak tartja a kényszervállalkozóként, minden alapvető munkavállalói jog nélkül, totális kiszolgáltatottságban foglalkoztatott munkások helyzetének rendezését, ezért levélben kért minden magyar EP képviselőt, hogy szavazza meg a javaslatot – közölte Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke.

Az elmúlt évek egyik jelentős változásaként a munka világában is megjelentek a digitális platformok, amelyek szolgáltatásaikat, például a kerékpáros és robogós ételfutárok, csomagszállítók munkája révén valósítják meg. Az újszerű foglalkoztatási forma tisztázatlan jogi hátterét kihasználva azonban a platformok sokszor a munkáltatóéhoz hasonló utasítási, ellenőrzési és szankcionálási jogokat gyakorolnak a papíron „vállalkozóként” foglalkoztatott dolgozóik felett, miközben a platformmunkásokat olyan évszázados munkajogi garanciák sem illetik meg, mint a rendszeres pihenés, biztonságos munkakörnyezet vagy éppen a kollektív alku. Eközben a platformok jelentős nyereségre tehetnek szert azáltal is, hogy lényegében jogi korlátok nélkül mondhatják fel a foglalkoztatást, továbbá túlórapénzt, valamint balesetek esetén a munkavállalókat megillető kártérítést sem fizetnek a munkásaiknak – magyarázza Zlati Róbert. Elmondta, a mostani, az Európai Parlament előtt fekvő irányelvtervezet ezen a visszás, a dolgozók érdekeit súlyosan csorbító helyzeten változtatna többek között azzal, hogy „vélelmet” állít fel a platformmunkások munkavállalói helyzete mellett. A tervezet elfogadásával a dolgozói szervezkedés és kollektív szerződéskötés lehetősége is jelentősen könnyebbé válna a platformok alkalmazottai számára.

A kérdés súlyát mutatja, hogy egy korábbi javaslat a platformok globális ellentámadása és nemzetközi lobbitevékenysége miatt már lekerült az uniós szintű jogalkotás napirendjéről. A csütörtöki szavazás azonban újabb esély a munkavállalói érdekek európai szintű érvényesítésére. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezért kiáll a platformmunkások jogai mellett és támogatja a kényszervállalkozók bizonytalan helyzetének felszámolását, szervezőerejük megerősítését – jelentette ki az elnök.


Kapcsolódó cikkek

2022. március 18.

Mozgósít a MASZSZ a pedagógus tüntetésre

Mozgósít a Magyar Szakszervezeti Szövetség: a pedagógusok melletti kiállásra, a szombati – március 19-ei – nagy kockásinges találkozóra hívja tagszervezeteit és tagjait, olvasható a szervezet Adó Online-hoz eljuttatott közleményében. A MASZSZ elnöke, Zlati Róbert úgy véli, a szolidaritási nyilatkozatokon túl most minden szakszervezetnek és minél több embernek személyesen kell megmutatnia, milyen az, ha összefogva állnak ki a jogtalanság ellen. A szövetség felszólítja a kormányt, halogatások, ígérgetések és látszategyeztetések helyett komolyan tárgyaljon a pedagógusokkal és figyeljen oda a követeléseikre.