Kiemelt támogatások a pályakezdőknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban Magyarország a foglalkoztatási célokra rendelkezésére álló 600 milliárd forint egyharmadát a 15-24 éves fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítására szeretné fordítani, és ezzel mintegy 150 ezer fiatal munkába állását segíti majd – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára.


Czomba Sándor a Szabad Európa Vitanapok keretében, az ifjúsági munkahelyekről tartott budapesti konferencián hangsúlyozta: az Európai Unió által indított Ifjúsági Garancia program 2014 és 2020 között elsősorban a hátrányos térségekben élő fiatalok elhelyezkedését segíti. Magyarország számára a 7 éves időszakra 15 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ami mellé hazai forrást is tesznek.

Őry Csaba néppárti európai parlamenti képviselő elmondta: a 28 tagállam számára 6 milliárd euró áll rendelkezésre az Ifjúsági Garancia program keretében, és ezt az összeget a 7 éves időszak első részében lehet felhasználni, mert lökésre van szükség, hogy meginduljon a fiatalok foglalkoztatása.

Kiemelte: az utóbbi években a foglalkoztatás területén elért magyar eredmények követendő példát jelentenek a többi uniós ország számára is. A képviselő elmondta: az ifjúsági munkanélküliség az EU-ban is központi téma, és az unió folyamosan figyel a jó gyakorlatok cseréjére.

 

Munkaügyi és tb-nyilvántartás, adatszolgáltatás 2014

Bizonytalan az új szabályok alkalmazásában? Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak Farkasné Gondos Krisztina OEP osztályvezetőnek, dr. Kártyás Gábor munkajogásznak és dr. Kovács Ferenc adószakértőnek – jöjjön el 2014. március 20-án szakmai konferenciánkra

Ízelítő a tematikából:

  • A bejelentési szabályok módosulásai
  • A bevallások változásai, különös tekintettel a járulékbevallásokra
  • Nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség
  • A munkaidő-nyilvántartás törvényi követelményei
  • A szabadság és egyéb távollétek kezelése a nyilvántartásban

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Czomba Sándor elmondta, hogy az utóbbi 3,5-4 évben a kormány számos olyan intézkedést tett, amely eredményesen segítette a foglalkoztatás bővülését. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint továbbra is 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, amire 1992 óta nem volt példa, ezenkívül 10 százalék alatt van a munkanélküliségi ráta. A magyar foglalkoztatási ráta uniós viszonylatban még mindig alacsony, ugyanakkor kedvezőek a munkaerő-piaci tendenciák és Magyarország a közé a 8-10 tagállam közé tartozik, amely egyszerre tudja növelni a foglalkoztatottságot és csökkenteni a munkanélküliséget .

Az elmúlt három és fél évben mintegy 250 ezer új munkahely létesült Magyarországon, ebből több mint 100 ezer a versenyszférában. A 15-24 éves korosztályból Magyarországon 263 ezer a foglalkoztatottak létszáma, és 75 ezer a munkanélkülieké. A 24 százalékos ifjúsági munkanélküliségi rátával – amely körülbelül két és félszerese az átlagos munkanélküliségi rátának – Magyarország az uniós középmezőnyben helyezkedik el.

 

Bár 2010 augusztusa óta folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottság a teljes népesség körében, a fiataloknál 2012 nyaráig csökkent vagy stagnált. A kormány ekkor döntött az Első munkahely garancia program elindításáról, amelynek keretében az utóbbi csaknem 2 évben több mint 16 ezer pályakezdő fiatal találta meg elsősorban az elsődleges munkaerőpiacon a munkahelyét. Ezenkívül a Munkahelyvédelmi Akció keretében nyújtott kedvezmények is segítették a fiatalok elhelyezkedését.

(forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 19.

A joggal való visszaélés új szabályozása a Munka törvénykönyvében

A joggal való visszaélés tilalma a munkajog egyik fontos alapelve, amely megsértése jelentős érdeksérelmet okozhat a munkaviszony alanyai számára. Az Mt. 2023. január 1-jei módosítása pontosította a bizonyítási teher kérdéskörét, ami így jóval egyértelműbbé vált.

2023. szeptember 15.

A kollektív szerződéskötési szabadság alkotmányos keretei

A kollektív autonómia alkotmányos keretei, az abból folyó jogosultságok értelmezése, valamint a jogrendszerbe történő „implementálása” tekintetében jelentős különbségek lelhetők fel a nemzeti sajátosságoknak megfelelően is, de a gazdasági munkajog és a „közszféra munkajoga” tekintetében is. A tanulmány e tekintetben az állami szférára fókuszál: a közszférában dolgozók ugyanis minden jogállamban bizonyos fokú korlátozásokkal gyakorolhatják a kollektív jogokat a gazdasági versenyszféra munkajogához képest.

2023. szeptember 13.

A női vezetés és a digitális tudás is hiányzik az igazgatótanácsokból

Miközben a vállalatok hosszú távú eredményességének kulcsa a digitalizáció és a fenntartható működés, addig a döntéshozásért felelős igazgatósági tagoknak alig töredéke rendelkezik ilyen irányú tapasztalattal – mutat rá az EY európai pénzügyi szolgáltató cégeket elemző nemzetközi kutatása. A bankoknak, vagyonkezelőknek és biztosítóknak mihamarabb meg kell emelniük a női vezetők arányát is, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak.