Kongatják a vészharangot a kulturális dolgozók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem valósult meg az érdemi béremelés a kulturális ágazatban, a dolgozók nagy része, még a többdiplomás alkalmazottak is változatlanul legfeljebb garantált bérminimumért dolgozik – hívja fel a figyelmet az ágazat helyzetére a magyar kultúra napja – január 22-e – alkalmából a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).

Annak ellenére, hogy amikor a kormány 2020. tavaszán gyorsított eljárásban elvette a közalkalmazotti jogviszonyt a kulturális dolgozóktól, s azzal kecsegtetett, hogy így majd lesz mód a megalázóan alacsony bérek felzárkóztatására, ez a mai napig nem, vagy legfeljebb kis részben, ráadásul nagyon egyenlőtlenül történt meg – közölte a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete az időközben államivá nyilvánított ünnepre időzítve. A KKDSZ elnöke, Dobrovits Orsolya emlékeztet: a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát, 34 évvel ezelőtt ezt követően alakult meg az ágazatban országosan azóta is egyedüliként működő érdekvédelmi szervezet is. Vagyis, az alulfizetett ágazat szakszervezete is egyidős a kultúra napja ünnepével.

Az emelkedett ünnepi hangulatban végképp nem lehet megfeledkezni a kulturális, közművelődési, könyvtári, levéltári és múzeumi területen dolgozók egyre nehezebb helyzetéről – szögezte le az elnök. Az ország számos területén sokan még tudományos fokozattal, több diplomával is mindössze garantált bérminimumot kapnak elhivatott munkájukért. A munkatársak nemcsak az egyre romló életkörülményeik, hanem a sorozatos intézményi bezárások és nem utolsó sorban a közgyűjtemények állományvédelme és sokszor a szakmaiság hiánya miatt is szoronganak. Dobrovits Orsolya szerint ennek, valamint az ágazatban dolgozók valódi megbecsülésének hiánya miatt – is – vészesen fogy a magyar társadalom széles rétegei számára elérhető kulturális intézményrendszer. Lehet-e gondtalanul ünnepelni, ha nincs versenyképes bér, megfelelő gazdasági támogatás, nincs általános intézményvédelem és érdemi minőségjavító, fejlesztő intézkedés?

A KKDSZ az eddiginél lényegesen nagyobb figyelmet kér az ágazatban dolgozók számára, s a bérek mielőbbi rendezését sürgeti – szögezte le az elnök.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

Duna House: az illetékmenteség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja – hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.

2024. április 18.

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a kkv-k online értékesítésére

Partnerségi megállapodást írt alá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az eMAG Magyarország az e-kereskedelmi know-how, valamint a magyar kis- és középvállalatok (kkv) online értékesítési csatornáinak fejlesztésére a régióban – közölte az eMAG csütörtökön.

2024. április 18.

A Bosch csoport növelte árbevételét csökkenés a Danone-nál

A Bosch csoport 2023-ban növelte árbevételét és eredményét, sikeresen folytatja növekedési stratégiáját – emelte ki csütörtökön Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a vállalat éves eredményeit ismertetve. A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben – áll a cég honlapján.