Kongatják a vészharangot a kulturális dolgozók


Nem valósult meg az érdemi béremelés a kulturális ágazatban, a dolgozók nagy része, még a többdiplomás alkalmazottak is változatlanul legfeljebb garantált bérminimumért dolgozik – hívja fel a figyelmet az ágazat helyzetére a magyar kultúra napja – január 22-e – alkalmából a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).

Annak ellenére, hogy amikor a kormány 2020. tavaszán gyorsított eljárásban elvette a közalkalmazotti jogviszonyt a kulturális dolgozóktól, s azzal kecsegtetett, hogy így majd lesz mód a megalázóan alacsony bérek felzárkóztatására, ez a mai napig nem, vagy legfeljebb kis részben, ráadásul nagyon egyenlőtlenül történt meg – közölte a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete az időközben államivá nyilvánított ünnepre időzítve. A KKDSZ elnöke, Dobrovits Orsolya emlékeztet: a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát, 34 évvel ezelőtt ezt követően alakult meg az ágazatban országosan azóta is egyedüliként működő érdekvédelmi szervezet is. Vagyis, az alulfizetett ágazat szakszervezete is egyidős a kultúra napja ünnepével.

Az emelkedett ünnepi hangulatban végképp nem lehet megfeledkezni a kulturális, közművelődési, könyvtári, levéltári és múzeumi területen dolgozók egyre nehezebb helyzetéről – szögezte le az elnök. Az ország számos területén sokan még tudományos fokozattal, több diplomával is mindössze garantált bérminimumot kapnak elhivatott munkájukért. A munkatársak nemcsak az egyre romló életkörülményeik, hanem a sorozatos intézményi bezárások és nem utolsó sorban a közgyűjtemények állományvédelme és sokszor a szakmaiság hiánya miatt is szoronganak. Dobrovits Orsolya szerint ennek, valamint az ágazatban dolgozók valódi megbecsülésének hiánya miatt – is – vészesen fogy a magyar társadalom széles rétegei számára elérhető kulturális intézményrendszer. Lehet-e gondtalanul ünnepelni, ha nincs versenyképes bér, megfelelő gazdasági támogatás, nincs általános intézményvédelem és érdemi minőségjavító, fejlesztő intézkedés?

A KKDSZ az eddiginél lényegesen nagyobb figyelmet kér az ágazatban dolgozók számára, s a bérek mielőbbi rendezését sürgeti – szögezte le az elnök.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 2.

GVH: nincs gond az ingatlan.com hirdetésrangsoroló rendszerével

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert nem bizonyosodott be a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés – jelentette be csütörtöki közleményében a hivatal.

2023. február 2.

Mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt – jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).