Könnyebben járhat lakhatási támogatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Albérleti kauciót is lehet majd fizetni a lakhatási támogatásból – vélhetően ez lesz a legfontosabb változás az erről szóló kormányrendeletben. A támogatás igénybevételére az is jogosult lesz, akinek napi 5 óra utazást jelent a munkába járás.


Megjelent a kormányzati portálon A munkába járással összefüggő terhek csökkentését célzó támogatásokról szóló kormányrendelet tervezett módosítása. A javaslatot április 24-én 16.30-ig lehet véleményezni.

A hatályos jogszabályhoz képest fontos változás, hogy a munkavállaló jogosulttá válik a lakhatási támogatásra, ha „a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta – tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje 5 órát meghaladja”. A hatályos szabályozás 6 órás utazási időhöz köti a támogatást.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A módosítás lehetőséget adna arra, hogy egy hónapon belül utólag is lehessen támogatást kérni. A módosításban ez áll: „ha a foglalkoztatás alapjául szolgáló jogviszony létesítésére a kérelem benyújtását megelőzően sor került, akkor legkésőbb a jogviszony létesítését követő 30 napon belül kell benyújtani.”

A jogszabály-tervezet lehetővé tenné, hogy a munkavállaló kéthavi lakhatási támogatást előlegként megkaphasson: „A munkavállaló kérelmére a költségek megelőlegezése céljából 2 havi támogatási előleg nyújtható.” A változtatás nyomán albérleti kauciót is lehetne fizetni a lakhatási támogatásból.

A támogatás mértékére vonatkozó passzusokat is átszövegezné a kormány; a kabinet tervezetében ez áll:

(1) A támogatás folyósításának időtartama legfeljebb tizennyolc hónap.
(2) A támogatás mértéke ugyanazon lakóingatlanra vonatkozóan – a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel –
a) az első harmadában 100 ezer Ft-ot,
b) a második harmadában a 60 ezer Ft-ot,
c) a harmadik harmadában a 40 ezer Ft-ot
nem haladhatja meg.
(3) A támogatás mértéke ugyanazon lakóingatlanra vonatkozóan
a) az első harmadában a 150 ezer Ft-ot,
b) a második harmadában a 90 ezer Ft-ot,
c) a harmadik harmadában a 60 ezer Ft-ot
nem haladhatja meg, ha az ingatlant igénybe vevő közeli hozzátartozók közül legalább ketten megfelelnek a támogatás feltételeinek.
(4) A támogatás mértéke ugyanazon lakóingatlanra vonatkozóan
a) az első harmadában a 200 ezer Ft-ot,
b) a második harmadában a 120 ezer Ft-ot,
c) a harmadik harmadában a 80 ezer Ft-ot
nem haladhatja meg, ha az ingatlant 3 vagy több olyan személy veszi igénybe, aki a támogatás feltételeinek megfelel.

A lakhatási támogatás továbbra is adómentes marad; a támogatásról mindent megtudhat itt.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

A versenyszférában dolgozók kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét.

2024. február 23.

Példátlan béremelés jön Horvátországban

Horvátország történetének legnagyobb bérreformjáról döntött a kormány – jelentette be a miniszterelnök. A cél az volt, hogy a közszférában dolgozók egyenlő munkáért egyenlő javadalmazást kapjanak, és a legalacsonyabb bérek nőjenek a legnagyobb mértékben, ugyanakkor mindenhol legyenek emelések.

2024. február 23.

4,5 százalékos a munkanélküliség

2024 januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).