Kutatás indul a kollektív szerződésekről


Hogyan szolgálhatná jobban a munkajog a kollektív tárgyalásokat? Egy online kérdőív kitöltésével most Ön is elmondhatja véleményét a kollektív szerződések jogi szabályozásáról.

A 2012-től hatályos Munka Törvénykönyve nagy hangsúlyt helyezett a kollektív szerződésekre. A törvény számos rendelkezésétől akár a munkavállaló javára, akár a hátrányára megengedett az eltérés kollektív szerződésben. Így – ha ebben a szakszervezet és a munkáltató meg tud egyezni –, a helyi, ágazati igényekhez igazíthatók a munkafeltételek. Ezek a szabályok mintegy 10 éve változatlanok.

Mégis, a statisztikák szerint a munkavállalóknak csak töredéke, mintegy 20%-a dolgozik olyan munkahelyen, ahol van kollektív szerződés. Úgy tűnik tehát, hogy a legtöbb munkáltatónál nem élnek a lehetőséggel, hogy a munkafeltételeket – akár a törvénytől eltérve – kollektív megállapodásban rendezzék.

A most induló kutatás célja annak feltárása, mi okozza a viszonylag alacsony érdeklődést a kollektív szerződések iránt. Egyben meg kívánja ismerni azoknak a véleményét a szabályozás megfelelőségéről, akik akár munkáltatói, akár szakszervezeti oldalról részt vettek már kollektív szerződés megkötésében.

A kutatást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Munkajogi Tanszéke végzi, a Friedrich Ebert Stiftung (Budapest) támogatásával.

Kérjük, a kérdőív kitöltésével mondja el Ön is véleményét, hogy egyetért-e fennálló szabályokkal, illetve bizonyos javasolt módosításokkal!

A kérdőív anonim, kitöltése 5-10 percet vesz igénybe.

A kérdőív 2023. január 31-ig itt érhető el.

A kutatás 2023. májusban zárul, az eredményekről az ado.hu oldalon is beszámolunk Olvasóinknak.

Köszönjük segítségét!


Kapcsolódó cikkek

2023. január 31.

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek – jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.

2023. január 31.

Trenkwalder: versenyeznek a munkáltatók a megváltozott munkaképességűekért

A tavalyi 1,8 millió forintról idén 2 088 000 forintra nőtt a rehabilitációs hozzájárulás, melynek hatására várhatóan tovább nő a munkáltatók igénye a megváltozott munkaképességű (MMK) dolgozók iránt. A munkaerőpiacon azonban egyre nehezebb ilyen alkalmazottat találni. A hiányt erősíti, hogy sok munkavállaló tart attól, hogy felvállalja, vagy egyáltalán megszerezze az MMK-minősítést, pedig a Trenkwalder tapasztalatai azt mutatják, hogy a jelenlegi helyzetben az jelentősen meg is könnyítheti az elhelyezkedést.