Kutatás indul a kollektív szerződésekről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan szolgálhatná jobban a munkajog a kollektív tárgyalásokat? Egy online kérdőív kitöltésével most Ön is elmondhatja véleményét a kollektív szerződések jogi szabályozásáról.

A 2012-től hatályos Munka Törvénykönyve nagy hangsúlyt helyezett a kollektív szerződésekre. A törvény számos rendelkezésétől akár a munkavállaló javára, akár a hátrányára megengedett az eltérés kollektív szerződésben. Így – ha ebben a szakszervezet és a munkáltató meg tud egyezni –, a helyi, ágazati igényekhez igazíthatók a munkafeltételek. Ezek a szabályok mintegy 10 éve változatlanok.

Mégis, a statisztikák szerint a munkavállalóknak csak töredéke, mintegy 20%-a dolgozik olyan munkahelyen, ahol van kollektív szerződés. Úgy tűnik tehát, hogy a legtöbb munkáltatónál nem élnek a lehetőséggel, hogy a munkafeltételeket – akár a törvénytől eltérve – kollektív megállapodásban rendezzék.

A most induló kutatás célja annak feltárása, mi okozza a viszonylag alacsony érdeklődést a kollektív szerződések iránt. Egyben meg kívánja ismerni azoknak a véleményét a szabályozás megfelelőségéről, akik akár munkáltatói, akár szakszervezeti oldalról részt vettek már kollektív szerződés megkötésében.

A kutatást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Munkajogi Tanszéke végzi, a Friedrich Ebert Stiftung (Budapest) támogatásával.

Kérjük, a kérdőív kitöltésével mondja el Ön is véleményét, hogy egyetért-e fennálló szabályokkal, illetve bizonyos javasolt módosításokkal!

A kérdőív anonim, kitöltése 5-10 percet vesz igénybe.

A kérdőív 2023. január 31-ig itt érhető el.

A kutatás 2023. májusban zárul, az eredményekről az ado.hu oldalon is beszámolunk Olvasóinknak.

Köszönjük segítségét!


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Április 18-án rendezik meg a Logisztika Napját

A hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozata a Logisztika Napja, mely idén 2024. április 18-án rendezik meg. Az ingyenesen látogatható programok célja a logisztikai terület népszerűsítésén túl, a szektor aktuális trendjeinek, kihívásainak és lehetőségeinek bemutatása az érdeklődők számára – olvasható az Adó Online-nak eljuttatott közleményben.

2024. április 17.

Czomba Sándor: a vendégmunkások aránya alacsony

Magyarország a magyaroké, hazánkban csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. Az új idegenrendészeti törvény és rendeletei is a lehető legszigorúbban szabályozzák a Magyarországon történő tartózkodást a külföldiek számára – emelte ki szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.