Luxemburgban van a legnagyobb minimálbér


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió (EU) tagországai közül Luxemburgban volt a legnagyobb, havi 1923 eurós az országos minimálbér 2015 januárjában – tette közé friss adatait csütörtökön az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.


A 28 tagállamból álló EU-ban 22 tagállamban vezették be a nemzeti minimálbér rendszerét idén januárig. A tagállamok közül 10 országban havi 500 eurónál kisebb volt a minimálbér, 5 országban 500 és 1000 euró között volt, 7 tagországban pedig 1000 euró felett.

A luxemburgit leszámítva a havi minimálbér Belgiumban és Hollandiában volt a legmagasabb, mindkét országban 1502 euró.

A legkisebb havi minimálbért, 184 eurósat Bulgáriában fizették. Romániában 218 euró volt a minimálbér és Litvániában is éppen csak elérte a 300 eurós határt.

Kluwer International
Nemzetközi jogi e-könyvek

 

Egy kattintásra Öntől!

 

Magyarországon a minimálbér 2015 januárjában 333 euró volt, 2014 januárjában 342 euró, 2008 januárjában 272 euró.

Az Eurostat vásárlóerő-paritás (PPP) alapján is összehasonlította a minimálbéreket, vásárlóerő-egységben (PPS) mérve azokat. Az országonkénti eltérés így jóval alacsonyabb lesz, mert figyelembe veszik az árszintek közötti különbségeket is.

Továbbra is Bulgária van az utolsó helyen, de így már 380 PPS volt a havi minimálbér, míg az első helyen álló Luxemburgban csak 1561 PPS. Összességében euróban számolva nagyjából tízszeres különbség van a nemzeti minimálbérek között, de PPS-ben számolva csak négyszeres.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 22.

Valóban szigorodnak a 3. országbeliek jogellenes foglalkoztatását sújtó szankciók?

Módosul a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről szóló 115/2021. (III. 10.) Korm. Rendelet (Magyar Közlöny 2024. évi 16. szám), aminek az egyik deklarált célja a harmadik országbeli állampolgárok jogsértő foglalkoztatására vonatkozó szankciók szigorítása. Ennek fényében nézzük meg, hogy ha jelenleg valaki a megfelelő engedély nélkül végzi a munkáját 3. országbeliként, akkor az őt foglalkoztató magyar cég milyen pénzbírságra számíthat.

2024. február 22.

A szövetkezet keretében végzett munka és a nyugdíj

A szövetkezet keretében a szövetkezeti tag biztosítottként végzett tevékenységének időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időt eredményez. Az úgynevezett sajátos szövetkezeti formában történő munkavégzés azonban más helyzetet jelent.

2024. február 21.

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Még mindig kevés – reagált a munkavédelmi bírságok összegeinek jelentős emelkedése hírére a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ nem az akár 100 millió forintra emelt büntetési tételt kevesli, hanem az ellenőrzések gyakoriságát. Utóbbi ugyanis – információk szerint – még mindig nem fog változni, mint ahogy az a gyakorlat sem, hogy a szabálytalanságokért, még a fekete foglalkoztatásért is gyakran csak figyelmeztetést „szabnak” ki az ellenőrök. A MASZSZ érdemi változtatást vár.