Már nem csak sakkban győzik le a robotok az embert


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az augmented mesterséges intelligencia egyelőre még inkább a nagyvállalatok üzleti folyamatait érinti, azonban a kormánynak is az a célja, hogy ezeket a cégeket összekapcsolja a hazai kis- és középvállalatokkal – hangzott el a Joint Venture Szövetség (JVSZ) mesterséges intelligencia üzleti alkalmazásáról, és gazdasági hatásairól szóló konferenciáján. A rendezvényt, illetve annak előadóit, témába vágóan LEXI, az iLex magyar jogi startup saját fejlesztésű, IBM technológiát használó AI asszisztense mutatta be.

A kormány célja, hogy hazánk 2030-ra Európa első 5 olyan országa közé kerüljön, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Ehhez erős magyar vállalkozások, stabil munkahelyek és növekvő bérek kellenek. Ezzel fog foglalkozni az Innováció és Technológiai Minisztérium (ITM) is az elkövetkező években – mondta Szigeti Ádám, az ITM helyettes államtitkára a JVSZ konferenciáján.

A stratégiai célok eléréséhez az innovációs és kutatási, valamint az oktatási rendszer struktúraváltása zajlik, hiszen a jövő technológiai újításainak üzemeltetéséhez a hozzáértő humánerő megteremtése is kulcsfontosságú – fogalmazta meg Szigeti Ádám.

Mesterséges intelligencia és innováció

A konferencián mutatta be az IBM fejlesztési ökoszisztéma központ közép-kelet-európai vezetője az IBM 6 éve futó, de csak 3 hónapja napvilágot látott projektjét, az IBM Project Debater-t. Aco Vidovic elmondta, hogy egy olyan szoftvert kívánnak létrehozni, amely önálló véleményt alkot, jelentős mennyiségű adat és szöveg értelmezése alapján, amit komplex mondatokban tud megfogalmazni.

A Project Debater, amelyet felhő alapú szolgáltatásként kíván nyújtani az IBM a jövőben, segítséget jelenthet az emberek számára azáltal, hogy bizonyítékokon alapuló érveket nyújt, és korlátozza az érzelmek, az elfogultság vagy a kétértelműség befolyását – mondta Vidovic.

Évente százmilliókkal bővül a legaltech iparág

Az új technológiák a munkaerőpiac átalakulását is eredményezik, számos terület automatizálhatóvá válik. Nincs ez másként a jogi munkában sem, ahol a mesterséges intelligencia nem veszélyt, sokkal inkább lehetőségeket rejt magában – véli Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.

A legaltech iparágba áramló kockázati tőke évente több száz millió dollárra rúg a CB Insights adatai szerint. A kockázati tőkebefektetések iránya alapján épp azok a technológiák a legizgalmasabbak ezen a területen, amivel az IBM partnervállalata, az iLex is foglalkozik – fogalmazta meg Pongrácz Ferenc. Az iLex felhő alapú szoftverért év üzleti partnere díjat is kapott az IBM-től, a LEXI nevű, jogi kérdések megválaszolására képes beszélgető robot pedig már a Pécsi Tudományegyetem tananyagának is részét képezi.

Mesterséges Intelligenciával támogatott üzleti folyamatok

A konferencián bemutatásra került az iLex kognitív üzleti asszisztense. Dr. Ritter Marianna, a cég alapító-vezérigazgatója elmondta, jelenleg olyan ügyviteli folyamatokat supportálnak, amihez mesterséges intelligenciára is szükség van, hogy az egyre táguló és változó jogi ökoszisztémát gyorsan és hatékonyan kezelni tudják a vállalatok.

Jelenleg 6 AI funkciót tud kezelni az üzleti asszisztensük. Ezek közé tartozik egy magyar nyelvű moduláris dokumentum-szerkesztő, ami tulajdonképpen szerződésmintákat készít, egy adatbázis-kezelő és kiértékelő rendszer, ami a compliance, due diligence területén jelentős időmegtakarítást tesz lehetővé. A beérkező ügyiratok kezelése és megfelelő munkatárshoz delegálása szintén AI támogatott funkció, de a jogi hr-támogató eszköz esetében is az IBM Watson választja ki első körben a megkeresendő munkavállalót.

8 országra kiterjedő nemzetközi verseny bejelentése

A konferencián került bejelentésre egy nemzetközi, 8 országra kiterjedő hallgatói verseny is. Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja kiemelte, hogy BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán már évek óta iLex jogi platformban oktatják a jogi tárgyakat, mellyel kapcsolatban a diákok visszajelzése rendkívül pozitív.

A versennyel azt szeretnék kipróbálni, hogy miként lehet bevezetni a köztudatba, hogy az AI nem 20-30 év múlva lesz az életünk része, hanem akár már a jelenben is. Ha a diákok ebbe belenőnek, akkor a 2030-as évre kitűzött ország-vízió is teljesülhet– mondta a kancellár.

A versenyt az IBM és iLex szervezi, kifejezetten felsőoktatási szervezetek számára. November 22-én lesz a díjátadás, Budapesten. A versenyzőknek egy robotot kell elkészíteni, amit nemzetközi szinten fognak elbírálni.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása: értéket teremt

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 17.

Vegyes képet mutat a középkorúak keresetének alakulása

Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban: a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során – áll a K&H biztos jövő felmérésében.