Megállapodást írt alá az Emmi és a Magyar Posta a fogyatékossággal élők foglalkoztatása ügyében


Stratégiai megállapodást kötött csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Posta Zrt. a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatásáról.

Kásler Miklós miniszter az aláírást megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar kormány arra törekszik arra, hogy mindenki a képességeinek megfelelő munkát végezhessen.

Hozzátette: az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája a 2010-es 18 százalékról 44 százalékra nőtt, ma mintegy 160 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon.

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a munka világa, az elhelyezkedés mindenkinek nagy kihívást jelent, különös igaz ez azokra, akik állapotuk vagy egészségük miatt speciális helyzetben vannak. Jelentős részük képes értékteremtő munkát végezni, ehhez azonban megfelelő munkakörülményeket kell teremteni – hangoztatta.

A postánál jelenleg kétszáz fogyatékossággal élő dolgozik például a küldeményfeldolgozás, a kézbesítés, az ügyfélszolgálat, az üzemeltetés, az informatika területen, így van tapasztalatuk a megváltozott képességű emberek foglalkoztatásában – tette hozzá. A vállalat célja, hogy folyamatosan növeljék ezen munkavállalók létszámát.

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók arányának növelése érdekében indították el a Tegyünk együtt! programot, valamint együtt dolgoznak Tóth Julianna kajak-kenu paravilágbajnokkal, aki esélyegyenlőségi nagykövetként segíti ezt a munkát. Számos civil szervezettel tartanak kapcsolatot, tájékoztató és edukáló programokat szerveznek, és megkezdték azon további munkakörök felmérését, amelyekben megváltozott munkaképességűek dolgozhatnak.

A most aláírt stratégiai partnerségi megállapodással kapcsolatban Schamschula György elmondta: támogatják az országos fogyatékosságügyi program és a minisztérium által éltre hívott Érték vagy! program célkitűzéseit, továbbá részt vesznek az előkészítő folyamatokban és a döntések meghozatalában.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2019. december 11.

Cselekvőképességében korlátozott munkavállaló foglalkoztatása

A cselekvőképességükben korlátozott nagykorúak foglalkoztatása, lévén ők olykor megváltozott munkaképességűnek is minősülnek egyben, nem példa nélküli. Ugyan az ilyen munkavállalók felügyelete és megfelelő utasításokkal történő ellátása, valamint a nekik megfelelő munkakörnyezet kialakítása erőforrásigényes lehet, a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alóli mentesülés lehetősége, illetve a kilátásba helyezett bértámogatás vonzó a munkáltatók számára.
2019. május 9.

Csökkent a szociális szövetkezetek száma

Jelentősen visszaesett az új szociális szövetkezetek száma, a régiek közül sok megszűnt, vagy gazdaságilag inaktív. Tavaly 3012 szociális szövetkezet működött az országban, míg 2017-ben 3183 – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.
2021. augusztus 16.

Esélyteremtő call centert adtak át Miskolcon

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának növelése kulcskérdés lehet a munkaerőpiacon, jószerivel bármelyik vállalatnál lenne mód megváltozott munkaképességűek alkalmazására – közölte Ignácz Béla, a Prohuman társaság ügyvezetője; Magyarország piacvezető HR szolgáltatója hétfőn esélyteremtő call centert adott át Miskolcon, a szervezet itt harminc embert alkalmaz, de később ötvenre bővülhet a számuk.