Mégis tárgyalnak a NAV-dolgozókkal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szakszervezet szerint Varga Mihály nem teljesen ért egyet a minisztériuma sajtóközleményével.


Tárgyalóasztalhoz ül a Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) vezetése a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének (VPDSZ) elnökségével a pénzügyőri életpályamodell ügyében – közölte Holecz Gábor, a szakszervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Elmondta: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel telefonon egyeztettek erről csütörtökön, azt követően, hogy a tárca közleményben tudatta, a minisztérium szerint nem támogatható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr dolgozóinak életpályamodellre vonatkozó követelése, ezért a tárca nem tárgyal a VPDSZ követeléséről. Az NGM azt közölte, ha a költségvetési mozgástér lehetővé teszi, elsőként a családoknál és a gazdasági növekedést, foglalkoztatást biztosító vállalkozásoknál hagy több pénzt a büdzsé, és nem a NAV pénzügyőreinél.
    „Varga Mihály miniszter érdeklődésünkre azt közölte, nem teljesen ért egyet a minisztérium sajtóközleményével” – mondta Holecz Gábor, hozzátéve, hogy megállapodtak a miniszterrel abban, a közeljövőben tárgyalóasztal mellett tekintik át a szakszervezet igényét a közszolgálati életpályamodellre.

A szakszervezet vezetője hozzátette: fontosnak tartják, hogy a félreértések mielőbbi tisztázása érdekében érdemben megkezdődjenek a NAV dolgozóinak életkörülményeivel kapcsolatos egyeztetések. A tárgyalásokig a szakszervezet a demonstrációs előkészületeket felfüggeszti.

A szakszervezet vezetője emlékeztetett arra: korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette, hogy a közszolgálati, a hivatásos jogviszonyban állókra kidolgozandó életpályamodell vonatkozni fog a NAV-dolgozókra is, és így nyilatkozott Bakondi György, a közszolgálati életpálya kidolgozásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos is az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén.

Ugyanakkor a hvg.hu múlt héten arról írt, az új szolgálati törvény nem vonatkozik majd a NAV hivatásosaira, amit Bakondi György miniszteri biztos is megerősített a portál kérdésére – mondta Holecz Gábor. Emlékeztetett arra: szakszervezet ezt követően bejelentette, Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul a helyzet rendezése érdekében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

A versenyszférában dolgozók kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét.

2024. február 23.

Példátlan béremelés jön Horvátországban

Horvátország történetének legnagyobb bérreformjáról döntött a kormány – jelentette be a miniszterelnök. A cél az volt, hogy a közszférában dolgozók egyenlő munkáért egyenlő javadalmazást kapjanak, és a legalacsonyabb bérek nőjenek a legnagyobb mértékben, ugyanakkor mindenhol legyenek emelések.

2024. február 23.

4,5 százalékos a munkanélküliség

2024 januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).