Mi az ára a 260 ezer forintos bérminimumnak?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy Márton miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó szerint a 2017-es és a jelenlegi helyzet jelentősen különbözik, így a garantált bérminimum emeléséért nyújtandó kompenzációt is másképp kell számolni – olvasható a Világgazdaságban.

A minimálbér jövő évi 200 ezer forintos emeléséről hamar egyetértés alakult ki, de a 260 ezer forintos bérminimum szintjének meghatározását a vállalkozók a kormány által biztosított támogatások mértékétől tennék függővé – olvasható a  Világgazdaságban megjelent véleménycikkben.

A 2022-es minimálbér- és garantáltbérminimum-emelésről szóló tárgyalások során a vállalkozók legalább 5 százalékpontos munkáltatóiteher-csökkenést szeretnének kapni, mert érdemi különbséget nem lehet tenni a garantált bérminimum és a minimálbér-emelés aránya között, így 20 százalékos emelés lehet terítéken mind a két kategória esetében.

A jövőre 260 ezer forintra emelkedő garantált bérminimumnak valóban markáns munkaerőpiaci hatása lenne, amelyért cserébe a miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó szerint a munkáltatókat kompenzáció illeti meg. Ennek mértéke azonban kérdéses, így a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán kell majd eldőlniük a végső számoknak.

Összességében viszont úgy látja, hogy a 2017-es intézkedésekhez képes, az átlagbérre gyakorolt hatás – részben az infláció jelenlegi szintje miatt is – jelenleg más lenne, így a vállalkozók által kért 5 százalékpontos munkáltatóijárulék-csökkentésnél kisebb kompenzáció indokolt.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 24.

17 százalékkal emelik az alapbért az Audinál

Megállapodott az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei bérekről, miután a szakszervezet a pénteken megtartott bizalmi gyűlésén elfogadta a vállalat újabb ajánlatát – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat.

2023. március 24.

Inflációkövető béremelést követelnek a postás szakszervezetek

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet.

2023. március 24.

Egyszerre nőtt a foglalkoztatottak és munkanélküliek száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).