Mi az ára a 260 ezer forintos bérminimumnak?


Nagy Márton miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó szerint a 2017-es és a jelenlegi helyzet jelentősen különbözik, így a garantált bérminimum emeléséért nyújtandó kompenzációt is másképp kell számolni – olvasható a Világgazdaságban.

A minimálbér jövő évi 200 ezer forintos emeléséről hamar egyetértés alakult ki, de a 260 ezer forintos bérminimum szintjének meghatározását a vállalkozók a kormány által biztosított támogatások mértékétől tennék függővé – olvasható a  Világgazdaságban megjelent véleménycikkben.

A 2022-es minimálbér- és garantáltbérminimum-emelésről szóló tárgyalások során a vállalkozók legalább 5 százalékpontos munkáltatóiteher-csökkenést szeretnének kapni, mert érdemi különbséget nem lehet tenni a garantált bérminimum és a minimálbér-emelés aránya között, így 20 százalékos emelés lehet terítéken mind a két kategória esetében.

A jövőre 260 ezer forintra emelkedő garantált bérminimumnak valóban markáns munkaerőpiaci hatása lenne, amelyért cserébe a miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó szerint a munkáltatókat kompenzáció illeti meg. Ennek mértéke azonban kérdéses, így a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán kell majd eldőlniük a végső számoknak.

Összességében viszont úgy látja, hogy a 2017-es intézkedésekhez képes, az átlagbérre gyakorolt hatás – részben az infláció jelenlegi szintje miatt is – jelenleg más lenne, így a vállalkozók által kért 5 százalékpontos munkáltatóijárulék-csökkentésnél kisebb kompenzáció indokolt.

(Világgazdaság)Kapcsolódó cikkek

2021. október 21.

Alakíthatnak-e szakszervezetet kényszervállalkozók?

Összességében a munkavállalók és a vállalkozások közötti terület szürke zóna, de a trendek arra mutatnak, hogy az önfoglalkoztatók és a kényszervállalkozók egyre inkább szervezkedhetnek és felléphetnek közösen érdekeik védelmében – mondta Dr. Fejes Gábor. A Wolters Kluwer Hungary által szervezett XVIII. Magyar Munkajogi Konferencián elhangzott előadáson szó volt arról is, hogy lehet-e versenykorlátozó egy kollektív szerződés, és szervezkedhetnek-e a munkáltatók.