Mi az ára a 260 ezer forintos bérminimumnak?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy Márton miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó szerint a 2017-es és a jelenlegi helyzet jelentősen különbözik, így a garantált bérminimum emeléséért nyújtandó kompenzációt is másképp kell számolni – olvasható a Világgazdaságban.

A minimálbér jövő évi 200 ezer forintos emeléséről hamar egyetértés alakult ki, de a 260 ezer forintos bérminimum szintjének meghatározását a vállalkozók a kormány által biztosított támogatások mértékétől tennék függővé – olvasható a  Világgazdaságban megjelent véleménycikkben.

A 2022-es minimálbér- és garantáltbérminimum-emelésről szóló tárgyalások során a vállalkozók legalább 5 százalékpontos munkáltatóiteher-csökkenést szeretnének kapni, mert érdemi különbséget nem lehet tenni a garantált bérminimum és a minimálbér-emelés aránya között, így 20 százalékos emelés lehet terítéken mind a két kategória esetében.

bérminimum

A jövőre 260 ezer forintra emelkedő garantált bérminimumnak valóban markáns munkaerőpiaci hatása lenne, amelyért cserébe a miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó szerint a munkáltatókat kompenzáció illeti meg. Ennek mértéke azonban kérdéses, így a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán kell majd eldőlniük a végső számoknak.

Összességében viszont úgy látja, hogy a 2017-es intézkedésekhez képes, az átlagbérre gyakorolt hatás – részben az infláció jelenlegi szintje miatt is – jelenleg más lenne, így a vállalkozók által kért 5 százalékpontos munkáltatóijárulék-csökkentésnél kisebb kompenzáció indokolt.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

A munkáltató és a szakszervezet közös titkai

A szakszervezet tevékenysége során számos olyan információhoz juthat hozzá a munkáltatót érintően, amelyeknek nyilvánosságra hozatala jelentősen sértheti annak érdekeit. A munkáltatók védelme érdekében a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) a szakszervezetek nevében vagy érdekében eljáró személyeket titoktartásra kötelezi ezen, bizalmas információkat illetően.