Munkaszüneti napok és a munkaszüneti napok körüli munkarend 2022-ben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2021-es évhez képest idén kevesebb hétköznapra eső munkaszüneti nappal számolhatnak a munkavállalók. Két négynapos hétvégéért cserébe két szombati nap pedig munkanap lesz, ahogy az a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 23/2021. (VI. 1.) ITM rendeletben olvasható.

A munkaszüneti napok nem pihenőnapok, hanem olyan munkanapok, amikor főszabály szerint a dolgozóknak nem kell munkát végezniük. A munkaszüneti napokat a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 102. § (1) bekezdése határozza meg; ezek január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1., valamint december 25-26. napjai.

A munkaszüneti nap egy adott közösség életében kiemelt nap, ennek megfelelően ilyen napokon a rendes munkaidő beosztására csak kivételesen kerülhet sor. Az Mt. 102. § (2) bekezdése értelmében munkaszüneti napon rendes munkaidőben történő munkavégzésre az a munkavállaló osztható be, aki (i) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben dolgozik, (ii) idényjellegű vagy (iii) megszakítás nélküli tevékenység keretében dolgozik, (iv) társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkát végez vagy (v) külföldön történő munkavégzés során foglalkoztatott munkavállalónak minősül. Munkaszüneti napon rendkívüli munkaidő is elrendelhető, de csak akkor, ha a munkavállaló e napon is foglalkoztatható vagy baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében erre szükség van [Mt. 108. § (2) bekezdés].

munkaszüneti napok 2022Az Mt. 102. § (3) bekezdése alapján a munkáltató vagy a munkakör egyrészt akkor minősülhet a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha a tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján kerül sor (pl. vendéglátás, egyes gyógyszertárak, benzinkút). Másrészt, a munkáltató vagy a munkakör akkor is a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek minősül, ha a munkavégzésre baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, továbbá a vagyonvédelem érdekében kerül sor (pl. fesztiválon működő biztonsági szolgálat vagy elsősegélyt biztosító intézmény).

A miniszter minden évben rendeletben hirdeti ki az adott évre vonatkozó munkaszüneti napok körüli munkarendet. A munkaszüneti napok alakulásának függvényében a miniszter dönthet úgy, hogy egyes munkanapokat áthelyez (pl. idén március 14-e, hétfő pihenőnap, de március 26-án, szombaton dolgozni kell), fontos azonban, hogy vasárnap nem nyilvánítható munkanappá. Az adott évre irányadó rendelet szabályainak betartása az általános munkarendet alkalmazó munkáltatóknál kötelező. Tehát, azok a munkavállalók, akik nem hétköznapra vannak beosztva munkavégzésre, a rendelettől eltérő munkarendben is foglalkoztathatóak. Megjegyzendő, hogy ha a munkáltató működése miatt a munkanap megszakítás nélküli 24 óra, akkor ez irányadó a heti pihenő- vagy a munkaszüneti nap meghatározása tekintetében is, azzal, hogy a hét és huszonkét óra közötti tartamot heti pihenő- vagy a munkaszüneti napnak kell tekinteni [Mt. 87. § (2) bekezdés].

Amennyiben a munkavállalót munkaszüneti napra nem osztják be, akkor az Mt. 102. § (5) bekezdése és a 23/2021. (VI. 1.) ITM rendelet alapján az alábbiak szerint alakul a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarend:

január 1. szombat munkaszüneti nap
március 14. hétfő pihenőnap
március 15. kedd munkaszüneti nap
március 26. szombat áthelyezett munkanap
április 15. péntek munkaszüneti nap
április 18. hétfő munkaszüneti nap
május 1. vasárnap munkaszüneti nap
június 6. hétfő munkaszüneti nap
augusztus 20. szombat munkaszüneti nap
október 15. szombat áthelyezett munkanap
október 23. vasárnap munkaszüneti nap
október 31. hétfő pihenőnap
november 1. kedd munkaszüneti nap
december 25. vasárnap munkaszüneti nap
december 26. hétfő munkaszüneti nap

A 2022-es évben a munkavállalók és a munkáltatók 3 négynapos és 3 háromnapos hosszúhétvégével számolhatnak, emellett pedig két szombati nap lesz munkanap az idén.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Háromszáz új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán a LEGO

A LEGO mintegy 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, illetve a napelemparkját is bővíteni fogja és geotermikus projektet tervez – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Nyíregyházán.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 26.

Az üzleti titok és a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme

A munkáltató jogos gazdasági érdekeinek, valamint üzleti titkainak védelme szoros kapcsolatban állnak egymással. Ha a munkavállaló megsérti a titoktartási kötelezettségét, akkor a munkáltató jogos gazdasági érdekeit is sérti. A jogos gazdasági érdeket sértő és veszélyeztető magatartások köre azonban szélesebb, mint az üzleti titok megsértése.