Nekimegy az EU a munkanélküliségnek

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. április 19.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

20 millió új munkahelyet remél az EU az Andor László által készített tervtől.


Új megközelítést is jelző konkrét intézkedéseket javasolt az Európai Bizottság szerdán annak érdekében, hogy az európai uniós tagországokban javulhasson a munkahelyteremtés ösztönzése. A bizottság több évtizedes történetében az egyik legjelentősebbnek tekinthető foglalkoztatáspolitikai kezdeményezést Andor László, a témáért felelős biztos állította össze. A magyar biztos szerdán úgy nyilatkozott, hogy “a jelenlegi uniós munkanélküliség mértéke drámai és elfogadhatatlan”.

20 millió új munkahelyet remélnek

A szerdai strasbourgi bizottsági ülésen jóváhagyott javaslat egyik újítása, hogy a munkahelyteremtés keresleti oldalára összpontosít. Ennek keretében egyebek között azt javasolja a tagállamoknak, hogy csökkentsék a foglalkoztatást terhelő adókat vagy nagyobb mértékben támogassák az új vállalkozásokat. A “foglalkoztatási csomag” egyúttal számba veszi a jövőben a legnagyobb munkahelyteremtő potenciállal rendelkező területeket is, mint a környezetbarát gazdaság, az egészségügyi szolgáltatások, valamint az információs és kommunikációs technológiák. Ezeken a területeken több mint 20 millió új munkahely hozható létre – állítja az unió vetzető testülete.

A csomagban szereplő javaslatok meghatározzák a legfontosabb reformlépéseket annak érdekében, hogy a munkaerőpiac jobban tudjon alkalmazkodni a gazdasági változásokhoz. A kezdeményezések közé tartozik – a válságból szerzett tapasztalatokra építve – a belső rugalmasság előmozdítása a munkahelyi bizonytalanság és a pénzügyi kiadások csökkentése érdekében, “méltányos és fenntartható” bérezés kialakítása, megfelelő szerződéses feltételek biztosítása a “nem szabványos” megállapodások túlzott használatának megelőzése érdekében.

Egységes munkaerőpiacot szeretnének

Az EU-ban 4 millió betöltetlen állás van, ezért a javaslatcsomag a készségekbe történő nagyobb befektetésre, valamint az európai munkaerő képzettsége és a munkaadók igényei közötti szakadék megszüntetésére is felszólít.

A bizottság “teljes mértékben kötelezettséget vállal arra, hogy elhárítja a jogi és gyakorlati akadályokat a munkavállalók szabad mozgása elől a nyugdíjjogosultság hordozhatóságának, a határ menti ingázók adóügyi megítélésének vagy a jogokkal és kötelezettségekkel kapcsolatos tudatosságnak a javításával”. Felszólítja továbbá a tagállamokat arra, hogy engedélyezzék az álláskeresők munkanélküli-ellátásának kivitelét más országba. Sürgeti a csomag a román és bolgár munkavállalókat még sújtó nemzeti korlátozások lebontását is.

Néhány európai parlamenti képviselő azért kritizálta a csomagot, mert nem tartalmaz kötelezően követendő elemeket a tagállamok számára.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Mentesülés a munkáltatói kárfelelősség alól
2020. szeptember 30.

A munkáltató minden, a munkavállalót a munkaviszonnyal összefüggésben ért kár tekintetében teljes kártérítési felelősséggel tartozik. Ez alól kimentési lehetőség csak szűk körben valósulhat meg, amelyhez több feltételnek is teljesülnie kell.

Nőtt a foglalkoztatás augusztusban
2020. szeptember 29.

2020 augusztusában a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma idén először újra meghaladta a 4,5 millió főt, ez 54 ezerrel volt több, mint az előző hónapban.

Intézkedések a munkavállaló kötelezettségszegése esetén
2020. szeptember 29.

Munkaviszony fennállása alatt mind a munkáltató, mind a munkavállaló köteles alapvető kötelezettségeinek eleget tenni, előfordulhat azonban, hogy a dolgozó megszegi ezeket. Ebben a cikkben a munkáltató lehetséges intézkedéseit tekintjük át a legenyhébb formától az azonnali hatályú felmondásig.