Nekimegy az EU a munkanélküliségnek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

20 millió új munkahelyet remél az EU az Andor László által készített tervtől.


Új megközelítést is jelző konkrét intézkedéseket javasolt az Európai Bizottság szerdán annak érdekében, hogy az európai uniós tagországokban javulhasson a munkahelyteremtés ösztönzése. A bizottság több évtizedes történetében az egyik legjelentősebbnek tekinthető foglalkoztatáspolitikai kezdeményezést Andor László, a témáért felelős biztos állította össze. A magyar biztos szerdán úgy nyilatkozott, hogy „a jelenlegi uniós munkanélküliség mértéke drámai és elfogadhatatlan”.

20 millió új munkahelyet remélnek

A szerdai strasbourgi bizottsági ülésen jóváhagyott javaslat egyik újítása, hogy a munkahelyteremtés keresleti oldalára összpontosít. Ennek keretében egyebek között azt javasolja a tagállamoknak, hogy csökkentsék a foglalkoztatást terhelő adókat vagy nagyobb mértékben támogassák az új vállalkozásokat. A „foglalkoztatási csomag” egyúttal számba veszi a jövőben a legnagyobb munkahelyteremtő potenciállal rendelkező területeket is, mint a környezetbarát gazdaság, az egészségügyi szolgáltatások, valamint az információs és kommunikációs technológiák. Ezeken a területeken több mint 20 millió új munkahely hozható létre – állítja az unió vetzető testülete.

A csomagban szereplő javaslatok meghatározzák a legfontosabb reformlépéseket annak érdekében, hogy a munkaerőpiac jobban tudjon alkalmazkodni a gazdasági változásokhoz. A kezdeményezések közé tartozik – a válságból szerzett tapasztalatokra építve – a belső rugalmasság előmozdítása a munkahelyi bizonytalanság és a pénzügyi kiadások csökkentése érdekében, „méltányos és fenntartható” bérezés kialakítása, megfelelő szerződéses feltételek biztosítása a „nem szabványos” megállapodások túlzott használatának megelőzése érdekében.

Egységes munkaerőpiacot szeretnének

Az EU-ban 4 millió betöltetlen állás van, ezért a javaslatcsomag a készségekbe történő nagyobb befektetésre, valamint az európai munkaerő képzettsége és a munkaadók igényei közötti szakadék megszüntetésére is felszólít.

A bizottság „teljes mértékben kötelezettséget vállal arra, hogy elhárítja a jogi és gyakorlati akadályokat a munkavállalók szabad mozgása elől a nyugdíjjogosultság hordozhatóságának, a határ menti ingázók adóügyi megítélésének vagy a jogokkal és kötelezettségekkel kapcsolatos tudatosságnak a javításával”. Felszólítja továbbá a tagállamokat arra, hogy engedélyezzék az álláskeresők munkanélküli-ellátásának kivitelét más országba. Sürgeti a csomag a román és bolgár munkavállalókat még sújtó nemzeti korlátozások lebontását is.

Néhány európai parlamenti képviselő azért kritizálta a csomagot, mert nem tartalmaz kötelezően követendő elemeket a tagállamok számára.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 30.

Az MI terjedésével állások tömegei alakulnak át

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.

2023. május 30.

Európai Unió Bíróságának ítélete: napi pihenőidő és heti pihenőidő

Az Európai Unió Bírósága (a továbbiakban: Bíróság) egy magyar vonatkozású ügyben lefolytatott előzetes döntéshozatali eljárás során a napi és a heti pihenőidőre való jogosultság tekintetében elvi jelentőségi megállapítást tett, amely minden bizonnyal változásokat fog hozni a hazai munkajogi jogalkotásban és jogalkalmazásban is.

2023. május 25.

Átlagosan 18 százalékkal magasabb órabérre számíthatnak a diákmunkások

Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők. Kétezer forintot elérő órabérre főként azok a diákok számíthatnak, akiket üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen alkalmaznak.